RustTest Oppdatering 2020 av maling på rust

Rusttest av maling på rust 2020

Rusttest av maling på rust 2020

Test av maling på rust er foretatt på en 25 år gammel traktortilhenger som står ute hele året.

4 1/2 år har vi kjørt test av maling på rust, og hvor godt de holder.

Her er en ny oppdatering og vår konklusjon så langt!

RustTest 1:

Startet våren 2016, se hele testen HER. Vi prøvde forskjellige grunninger og toppstrøk av maling på rust. Forrige status høst 2019, viste at det var Motip Alkyton 4i1 og Quick Bengalack Rett på rust som hadde stått best.

Nå etter 4 1/2 år i vær og vind, viser begge litt svakheter de stedene vi ikke har fått rengjort rusten godt nok. Quick Bengalack viser litt svakheter, mens Motip Alkyton 4i1(lys grå maling) nå har fått noen små rustbobler som har sprukket.

Rustomvandler med sort 2K epoxy over står også veldig bra. Den er matt og ikke så fin og se på, da vi ikke har lagt på toppstrøk, men ikke antydning til rust. Så en meget sterk og god grunning for videre behandling på rustent metall.

Hvordan ser det ut under malingen?

Etter innspill fra dere kunder, tok vi å skrapet ett sår i malingen for å se hvordan det så ut under malingen etter så lang tid. For Alkyton og Bengalack var det litt forskjell. Alkyton hadde lagt seg mer utenpå rusten, mens Bengalacken hadde lagd seg mer i rusten og virket som satt noe bedre fast i underlaget.

Bak malingen på Aklyton og Bengalack rusttest 2020

RustTest 2:

Startet høsten 2017, se hele testen HER. Rusttest 1 viste at grunning ikke var veldig avgjørende, bortsett fra for 2K epoxy.

Derfor malte vi i denne testen, bare maling rett på børstet rust. Bortsett fra at vi også testet grunningen Owatrol C.I.P, som var kommet ny siden første testen. Se info om CIP hos Owatrol HER

Owatrol C.I.P

For å ta Owatrol C.I.P først så gjør den en forskjell, alle malingene står fortsatt fint der det er grunnet med CIP(se bilde under). Cip var god å bruke og skal også kunne overmales med 2K produkter.

f.v Hammerite, Bengalack, Beckers metallgrunn og dekk og Alkyton på CIP Owatrol grunning

Rett på rust

Der vi hadde malt rett på håndbørstet rust, er det begynnende svakheter på Quick bengalakk rett på rust(rød) og Beckers metallgrunn og dekk (sort til venste på øverste bild).

Hammerite (sort til høyre) er litt bedre, men også der synlige rustgjennomslag.

F.v Beckers metallgrunn og dekk, Bengalack og Hammerite effect

Motip Alkyton 4i1 (lys grå) står nok best, men legg merke til den gule Alkyton på spray hvor dårlig den er i forhold til maling som er penslet på.

f.v Alkyton spray, alkyton penselmaling og Beckers

Både Alkyton og Hammerite er gode å bruke. Hammerlakken til Hammerite dekker farvemessig noe dårlig der silikonen fordriver malingen, for å lage hammereffekten. Kan heller ikke overmales med andre malinger. Hammerite har en glattere overflate enn Motip. I neste test skal vi teste en Hammerite uten silikon.

Spray eller pensel?

Den store overraskelsen i Rusttest 2, var hvor mye dårligere resultat det ble med sprayboks kontra å pensle. Vi testet Motip alkyton som var testvinner i 1. testen. Sprayen skal inneholde eksakt samme produkt som boksen til å pensle på. Rusten kom imidlertid igjennom etter få måneder der vi hadde sprayet(gul maling på bilde under), selv om vi hadde lagt på godt med maling.

Motip Alkyton 4i1 (lys grå) står nok best

Mulig årsak til bedre resultat med penselpåføring(lys grå maling på bilde over) kan være at man får jobbet malingen bedre inn i rusten, samt at man legger på tykker lag maling.

Testvinner 2020!

Vi kårer fortsatt Motip Alkyton til testvinner, selv om Bengalack på den eldste testen nesten var bedre. Hammerite ser også lovende ut.

Men det viktigste av alt, i forhold til rust er, GJØR NOE NÅ!

De aller fleste produktene gir bedre resultat enn om du ikke gjør noe.

Så blir det spennende å følge utviklingen videre på disse testene.

Ny test Våren 2021.

Vi måtte utsette ny rusttest og håper å få gjennomført den våren 2021. Der skal vi ta med noen vannbaserte premiumprodukter som RustOleum og FerroGuard. Disse skal kunne erstatte 2K-systemer med epoxy og polyuretan i C5 miljøer(Nordsjøen), selv om de bare er som en vanlig en-komponent maling.

Kom gjerne med innspill til neste test.

Så langt har vi fått innspill på Zink produkter som profileres som galdgalvanisering, samt å test forskjellige rustprodukters evne til å krype inn i lepper og skjøter.

Her er en informasjonsvideo som viser kvalitetene og bruksområdene for testvinner Alkyton.