Hvordan velge rett balkongmaling – maling betonggulv ute?

Male balkong. Hvordan velge riktig balkongmaling eller maling til betonggulv ute

Male balkong? Hvordan velge rett balkongmaling eller maling til betonggulv ute?

Hvordan velge rett balkongmaling er relevant for alle som har en balkong av betong, eller anne flate av betong utendørs.

Balkong, garasjetak av betong og andre betongplattinger utendørs må ha en behandling som tåler varme, regn, frost og UV-stråling. Behandlingen må også tåle sterk slitasje når grus og sand gåes å og balkongmøbler flyttes rundt. Samt tåle belastningen av større tyngre objekter som plantekrukker og møbler.

Har du balkong som flasser eller trekker vann slik at det drypper ned til naboen?

Har du lekkasjer fra betongtak ned i garasje eller hobbyrom?

Har du utvendig betonggulv som flasser?

Da trenger du slitesterk og elastisk spesialmaling.

Det er mange som spør seg hvordan velge rett balkongmaling?

Mange velger epoxymaling eller andre malinger som egentlig ikke er beregnet til utvendig bruk, enten av uvitenhet eller fordi det er billigere der og da. Disse vil ofte falme fort, og ofte sprekke opp ett kort tid, noe som fører til at malingen flasser. Dette gjør og at du får vannlekasje gjennom betonggulvet til garasjen under eller naboens balkong i etasjen under. Det mest alvorlige er at du får fukt i betongen, som over tid kan føre til at armeringen ruster og sprenger i stykker betongen.

Polyuretanmaling er løsningen når du vil male balkongen og andre betonggulv utendørs.

De siste årene har det kommet Polyuretan malinger som er beregnet for utvendig bruk og som er mye mer holdbar enn f.eks Epoxy. De er fleksible slik at de ikke sprekker opp. Har og UV beskyttelse, som betyr at de falmer langt mindre i sollyset uten å gå i oppløsing (kritte) i overflaten.

Maxmaling.no har et stort utvalg av epoxy og polyuretan malinger.

For balkonger og betonggulv utendørs, anbefaler vi Sika sin en-komponente spesialmaling for balkonger; Sikafloor 420 balkongmaling.

Balkongmaling Polyuretan Sikafloor 420 RAL 7042, 5 liter

Dette er en utrolig elastisk, UV bestandig og slitesterk polyuretanmaling. Siden den er en-komponent maling, kan du male når det passer deg og ta pauser når du ønsker.

Sikafloor 420 balkongmaling er laget for å være litt «trå» i overflaten. Balkongmalingen kan også enkelt gjøres helt sklisikker ved å strø kvartssand i primeren eller 1. strøk med maling.

Sliter du med overganger til husvegg, trapp e.l kan du legge glassfiberduk i malingen som forsterkning. Da får du et malingsbelegg som ikke sprekker selv om det er bevegelse i underlaget. Se mulighetene balkongmalingen Sikafloor 420 har i denne videoen. OBS. dette er en video der de bruker forgjengeren, Sikafloor 405. Men du får god innføring i mulighetene for dette produktet og hvordan du gjør jobben.

Andre bruksområder:

Sikafloor 420 kan til og med brukes på båter, trapper etc. som trenger sklisikre områder. Mal der du vil ha sklisikring, strø med sand, når det er tørt børster du bort løs sand. Deretter kan du male 2. strøket bare på det område du skal ha sklisikkert eller ett større område for å få lik farge.

Godt grunnarbeid er halve jobben!

Husk at grunnarbeidet er like viktig som selve malingsjobben. Skal du ha en balkong eller et annet utvendig betonggulv som holder seg fin i mange år er det viktig at du gjør følgende:

 1. Ny betong: Betongen må være ferdig herdet (minst en mnd. fra støping)
 2. Må vaskes med saltsyre eller slipes med betongsliper, slik at du får bort slamhinnen som blir liggende på toppen etter støping og stålpussing.
 3. Primes med Bonding primer eller Sikafloor 156
 4. Gammel betong: Vask grunding med en kraftvask, gjerne Jotun kraftvask med soppdreper.
 5. Er betongen ubehandlet og værslitt, bør du gå over med en betongsliper for å komme ned til jevn og fast betong. Er ofte ikke mye som skal til, men da blir betongen som ny.
 6. Fjern all løs maling om den er malt fra før. Sitter ikke gammel maling fast, vil heller ikke ny maling sitte godt.
 7. Gå over med sandpapir, gjerne med maskin og matt lett ned den gamle malingen.
 8. Kommer du helt ned til bar betong noen steder, primer du flekkene med bar betong før du maler over 1. strøk med Sikafloor 420.
 9. Påføring: Maskering bør tas av etter hvert strøk. Malingen er så sterk at det er vanskelig å rive i stykker malingfilmen i overgangen til maskeringstapen, når malingen er ordentlig tørket.
 10. Du bør kjøpe billige, men gode pensler og ruller, da malingen er så god at det er vanskelige å gjøre rent verktøyet.
 11. Mal alltid 2 strøk. Da får du en holdbar behandling som holder i mange år.
 12. Lykke til.