Hvordan finne rett farge?

Hvordan finne rett farge?

Å finne rett farge er ikke enkelt, og det er tilnærmet umulig å se hvordan en farge blir uten å prøvemale der du skal ha fargen.

Lyset påvirker fargen veldig mye, du må derfor se en farge i både dagslys og lampelys før du vet hvordan den ser ut. Lyse farger får rommet til å virke større/fjernere og mørke farger gjør rommet mindre/nærere

Litt å tenke på før du starter arbeidet med å finne rett farge:

Det kan være lurt å starte med å tenke litt på hvilken retning du ønsker. Ønsker du deg mot hvitt, rødt, blått, grønt osv og om du ønsker å ha det lyste eller mørkt.

Farger påvirker oss mer enn vi aner.

Gult: er solens farge og kan brukes i solfattige rom til å gi varme og følelelse av sol. Gulfarge skaper glede, optimisme, kreativitet og gir en lun atmosfære, og det sies vi lærer best i gule rom. Gul er derfor ideel til klasserom og arbeidsplass. Gul er verdens mest brukte farge, men ren gulfarge er vanskelig å bruke, blir ofte metamerisk og er fargen for falskhet. Metamerisk vil si at fargen skifter farge etter hvilke lys du ser den i, slik at du ikke får en konstant lik farge.

Rødt: er en farge som tiltrekker synet vårt og øker vår årvåkenhet. Rødt står for livsviktig, energigivende/oppkvikkende, brann/varme, aktiv og fare. Rødt øker adrenalinet og hjerterytmen vår og brukes helst i rom det skjer noe som oppholdsrom og ganger. Rødt bør ikke brukes på soverom, kontorer, fabrikker eller stressområder.

Blått: er vinterens farge som gir ro, tilbakeholdenhet og tillit. Blått egner seg godt til rom som soveværelse, kontorer og behandlingsrom. Tradisjonellt er blått brukt mye på kjøkken, og noen mener denne fargen holder insekter borte. Blåfarge kan svale ned varme rom og gi litt friskhet.

Grønt: er plantenes og vårens farge og asosieres med vekst og håp. Grønt gir harmoni og beroliger, passer godt til rom som bibliotek, lesesaler eller rom en ønsker å ha ro og konsentrasjon i.

Vi blander maling i tilnærmet alle farger. Jotun, Becker, Flugger, Nordsjø, Fargerike, Teknos, NCS, RAL m.fl.

Har du ett gammelt malingspann med den fargen du skal ha

Skriv ned så mye du kan av det du finner av navn, koder og tall på etiketten som er klistret på spannet eller lokket.

Til mer info du klarer å lese av etiketten, til større sjanse er det for å få lik farge.

Har du en farge du liker, men mangler koden.

Last ned JOTUN SIN APP «COLORDESIGN» Der kan du bruke bilde du tar med kamera på mobilen eller laste opp bilde du allerede har lagret og finne kodene til alle fargene på bildet. Det er vanskelig å få helt rett farge med denne, men du kan treffe ganske nær.

Eller du kan ta med / send oss en liten fargebit, så finner vi koden for deg. 

Er du usikker på hvilke farge du ønsker;

Da kan du gå til JOTUN SIN NETTSIDE MED FARGER, eller inn på JOTUN SIN APP «COLORDESIGN» , eller fargevelgerne hos BUTINOX UTE , BUTINOX INNE , TYRILIN , TRESTJERNER , RAL FARGER og  BECKER. Der kan du prøve deg fram med forskjellige farger på egne bilder eller bilder som ligger i fargevelgeren fra før.

Du kan og gå til JOTUN SIN BESTILLINGSSIDE HER , de sendt gratis hjem til deg.

– eller du kan kikke på / bestille fargekart som ligger i:

Vær obs på at fargene man får opp på skjermen kan avvike noe fra virkeligheten. Uansett er det beste å male en fargeprøve der du skal bruke farge, slik at du ser hvordan fargen blir i både dagslys og kveldslys.

Du kan også spørre en fargeekspert hos jotun på Jotun sin FARGERÅD SIDE de svarer alle hverdager.