Hvordan male tregulv?

Male gulv, hvordan gjøres det og hvilken maling skal jeg velge på parketten, laminaten eller heltregulvet.

Gulvmalinger tåler mer slitasje enn andre interiørmalinger og den er laget for hard belastning, MEN det er først etter at herdetiden på flere uker er over. Så uansett hva du velger, vær forsiktig med gulvet den første tiden.

Blankheten/glansen på malingen har mye si for opplevelsen av gulvet, det vanligste er halvblanke eller silkemattene malinger. Da får du litt skinn i gulvet uten at småsår og sliteasje synes med en gang. Det har også kommet helt matte malinger fra bl.a Trestjerner Gulvmaling, men disse bør ikke brukes på kjøkken og andre steder med stort rengjøringsbehov. Helt skinnende og blankt gulv kan og være utrolig stilig.

Hvordan gjøre klart til å male gulv:

 1. Rens gulvet med TreStjerner Gulvrens. Da unngår du at smuss og skitt blir slipt ned i gulvet, noe som igjen medfører at malingen kan flasse.
 2. Er gulvet fast og hardt uten sår og trenger du kun å matte det ned, slik at malingen fester godt i underlaget.
 3. Er gulvet hakkete, slitt og skadet slik at malingen flasser av, kan det lønne seg å slipe helt ned til treverk igjen for å få godt feste for ny behandling. Dette kan gjøres selv, men er ikke helt lett å få fint uten litt trening.
 4. Sår og skader sparkles med f.eks Osmo gulvsparkel, slip over sårene når sparkelen er tørr.
 5. Støvsug gulvet godt og tørk over med mikrofiberklut
 6. Bruk maskeringstape på vegg/list, der du skal stoppe å male, da får du en mye finere avslutning på arbeidet.

Hvordan male gulv?

 1. Les bruksanvisningen på det produktet du skal bruke, det står ofte mye nyttig informasjon som gjør at resultatet blir bedre.
 2. Rør godt i spannet minst 1-2 minutter.
 3. Noen moderne laminatgulv og gulvbelegg kan være vanskelig å male på. Gjør en liten prøve i ett lite synlig hjørne.
 4. Er det nytt/nedslipet treverk bør du grunne med Trestjerner sperregrunning, den sperrer for kvist i fure og garvesyre i eik. Husk at den må tørke i 12 timer mellom hvert strøk.
 5. Start å male langs listene, dersom det er aktuelt, med en flat pensel. Mal gjerne noen cm utover på gulvet, så slipper du å rulle helt inntil listen å ødelegge den fine overflaten penselen har laget.
 6. Rull på malingen med en egnet malerull og rullekar. Bruk forlengerskaft, det forenkler jobben mye og sparer ryggen for belastning.
 7. Mellom strøkene sliper du lett med 180 korning.
 8. Det kan ofte lønne seg og kryssmale, slik at du sikrer en jevnere fargepåføring. Siste strøket bør rulles mot der det er mest lys, da er det minst fare for at du ser rullestriper.
 9. Husk at herdetiden er mye lenger enn tørketiden, så det går fort en uke eller to før gulvet tåler mye belastning.

Les også artikkel fra Ifi.no: Hvor lang tid må gulvmaling/-lakk tørke?