Hvordan lakke gulv?

Lakke gulv, hvordan gjøres det og hvilken lakk skal jeg velge på parketten eller heltregulvet.

All lakk vil gulne over tid. Oljebaserte lakker gir et mer gyldent utseende enn vannbaserte lakker. Dersom du ønsker et lysest mulig utseende, er en vannbasert lakk den som holder seg lysest over tid, selv om den også gulner noe etterhvert. Vil du være helt sikker på at gulvet holder seg lyst lenge, kan du legge på ett strøk med Tremax eller lys Gulvolje før du lakker.

Blankheten på lakken har mye si for opplevelsen av gulvet, det vanligste er halvblanke eller silkemattene lakker. Da får du litt skinn i gulvet uten at småsår og sliteasje synes med en gang. Det har også kommet helt matte lakker som f.eks Gulvmatt fra Trestjerner som gir en opplevelse av oljet gulv, bare mye mer slitesterkt. Ønsker du et helt skinnende og blankt gulv, kommer Trestjerner gulvlakk (tidligere Klarlakk) i helt blank utgave.

Hvordan gjøre klart til å lakke gulv:

 1. Rens gulvet med TreStjerner Gulvrens. Da unngår du at smuss og skitt blir slipt ned i gulvet, noe som igjen medfører at lakken flasser.
 2. Er lakken i god stand, bare litt slitt, trenger du kun å matte ned lakken, slik at den nye lakken fester godt i den gamle.
 3. Er gulvet hakkete og/eller er lakken slitt gjennom enkelte steder, bør du slipe vekk all lakken for å få det fint. Dette kan gjøres selv, men er ikke helt lett å få fint uten litt trening.
 4. Støvsug gulvet godt og tørk over med mikrofiberklut

Hvordan lakke gulv?

 1. Les bruksanvisningen på det produktet du skal bruke, det står ofte mye nyttig informasjon som gjør at resultatet blir bedre.
 2. Rør godt i spannet selv om det ser ut som du ikke trenger det.
 3. Start å lakke langs listene dersom det er aktuelt.
 4. Hell litt lakk på gulvet og fordel det utover langs treverket lengderetning med med en bred gulvlakkpensel eller lakkrulle. På vannbaserte lakker kan det være nødvendig å dra over med gulvlakkpensel om du ruller lakken på, for å få ut luftbolene i lakken før lakken tørker.
 5. Bruk forlengerskaft, det forenkler jobben mye og sparer ryggen for belastning.
 6. Mellom strøkene sliper du lett med 180 korning.
 7. Husk at herdetiden er mye lenger enn tørketiden, så det går fort en uke eller to før gulvet tåler mye belastning.