Rustfjerner – Slik fjerner du rust med Ferro-Bet

Slik blir du kvitt rust med Ferro-bet rustfjerner

Rustfjerner – Slik fjerner du rust med Ferro-Bet

Rust er noe alle har et forhold til på godt og vondt, og denne artikkelen forklarer hva du kan gjøre for å bli kvitt rust med Ferro-Bet Rust-Bort, Ferro-Bet Rustfjerner og Chelade Ruststopp.

Du har nok opplevd at flere av eiendelene dine har blitt utsatt for rust både nå og tidligere. Nå som solstrålene skinner frem, vil du kanskje ta frem sykkelen din eller syklene til dine små. Alt for mange ganger har det blitt rust på kjedet og sykkelen som var ny i fjor ser ikke så ny ut lengre. Snøfresere, traktorer, tilhengere, verktøy, postkassen, grillen, gjerder og utemøbler i smijern er også utsatt for rust. For ikke å snakke om båter, biler og andre kjøretøy.

Alt av metall som utsettes for fuktighet vil ruste, selv rustfritt stål. Fuktighet finnes naturlig i luften, og rust er derfor et uunngåelig fenomen. Vi har lagt mye arbeid i den store rusttesten vår, og vil nå gi deg en grundig gjennomgang av hvordan du blir kvitt rust som allerede har oppstått og hvordan du holder rusten unna. Da er det viktig å ha en forståelse for hvorfor rust oppstår, slik at du ser betydningen av vedlikehold og forebyggende tiltak mot rust.

Hva er rust og hvorfor oppstår det?

Rust er en kjemisk reaksjon hvor jern reagerer med luft og vann. Når jernet reagerer med oksygenet i luften og hydrogenet i vannet, omdannes jernet til rust. Vanligvis er rust rødbrunt, men kan også bli gulaktig eller nærmere sort, avhengig av sammensetningen i jernet.
Når jernet omdannes til rust, kan rusten legge seg tett i tett, og det er dette som kalles overflaterust. Da ligger det kun et belegg på overflaten som ikke vil spre seg. I de fleste tilfeller er det allikevel snakk om at det er litt avstand mellom molekylene i belegget. Da er det plass til at rustbelegget kan reagere med mer av jernet og rusten vil derfor spre seg. Gjør du ikke noe med denne rusten, vil den spre seg og trenge lengre inn i metallet og få metallet til å løsne i flak og til slutt spise seg helt gjennom metallet slik at det blir spist opp.

Slik forhindrer du rust i å oppstå

Siden rust er et uungåelig fenomen, er det mer riktig å snakke om å forlenge holdbarheten på metallet. Det grunnleggende prinsippet for å forebygge mot rustdannelse, er å beskytte metallet slik at det ikke reagerer med oksygen og fuktighet. Dette gjøres normalt ved å dekke til metallet med maling. Der det ikke er hensiktsmessig å bruke maling, er det nyttig å bruke olje. Du har kanskje hørt før at du bør smøre inn risten til grillen med matolje før du setter den bort for vinteren?  Det er fordi oljen hindrer oksygen og fuktighet i å komme i kontakt med metallet, samt at det letter rengjøringen til våren.
Har du ikke fått rust på det aktuelle metallobjektet ditt, men ønsker å forlenge levetiden, bør du derfor beskytte metallet med maling eller olje. Har du allerede fått rust på objektet, bør du følge trinnene for rustfjerning under.

Slik fjerner du rust

Rust fjernes på litt forskjellige måter avhengig av hvor mye rust det er på objektet som skal behandles. Mengden rust deles inn i 3 nivåer: Lett rust, noe rust og mye rust.

Ferro-Bet Rust-Bort- Ferro-Bet Rustfjerner- Chelade Ruststopp

 1. Lett rust – Ferro- Bet Rust- Bort

Ved overflaterust som rustflekker, rustpartikler og rustrender er Ferro-Bet Rust-Bort den beste løsningen og gir økt motstandsdyktighet mot ny rustdannelse gjennom fosfatering av overflaten. Rust-Bort sprayes på det berørte området og skal virke noe ulikt avhenig av hvor mye rust det er. Dette deles inn i 3 grader: 

2. Noe rust – Ferro- Bet Rustfjerner

Ferro-Bet Rustfjerner er beregnet for overflate rust, gravrust og flakrust. Begynner objektet som skal behandles, å nærme seg gjennomrustning, bør du vurdere behandling for rustnivå 3 «Mye rust», ellers kan du risikere å ikke ha så mye metall igjen. Ferro-Bet Rustfjerner «spiser» opp rusten ved hjelp av Fosforsyre, slik at du får rent metall. I tillegg forandres aktiv rust til passiv jernfosfat (magnetitt) og hindrer videre rustutvikling/korrosjon. Rustfjerner etterlater også sink, som beskytter mot rustdannelser.

Slik bruker du Ferro-Bet Rustfjerner:

 1. Børst overflaten godt med stålbørste. Fett, olje og løs maling fjernes før påføring av Ferro-Bet Rustfjerner.
 2. Påfør Rustfjerner rikelig, og la den tørke helt. Ved KRAFTIG rust kan første strøk brukes til å løse opp rusten. Benytt stålbørste/pussepapir mens flaten ennå er fuktig og påfør Rustfjerner på nytt. Eventuell «rust-grøt» tørkes eller spyles bort.
 3. Når flaten er helt tørr, fjernes pulveraktig overskudd (sink) med kost, trykkluft eller vann før etterbehandling.
 4. Flatene må påføres en tett maling som hindrer fukt og komme til metallet. F.eks Alkyton eller Ferro-Guard, en penetrerende, porefyllende, rusthindrende grunning og coating i ett. Dette vil gi en rustbeskyttelsen som varer lenge.
 5. Vær forsiktig ved bruk av Rustfjerner, blåser det, så pass på at du ikke puster inn sprøytetåke. Dette er syre. Holder du på under bil e.l bør du bruke vernebriller. Ved søl, skyll øyeblikkelig med mye vann.

Alternative bruksmåter:

 1. Våtslipe Rustfjerneren med sandpapir eller pussemaskin på LAV hastighet. Påføre så et nytt strøk med Rustfjerner. Påføre Rustfjerner 1-3 ganger i løpet av 1t, for en dyptvirkende effekt.
 2. Legge den korroderte delen i et bad i 6-12 timer. Husk å skylle godt når delen tas opp. Tørk av delene når de tas opp (ikke skyll med vann) og la dem ligge til tørk. Denne metoden gir helt rent metall, der all rust er fjernt. Om mulig, sett lokk på karet du benytter, slik at rustfjerneren ikke fordamper. Da kan du bruke samme væsken flere ganger.

Hvor lenge produktet skal virke avhenger av hvor mye rust det er på objektet som skal behandles.

For å se hvordan du bruker produktet og hvor effektivt det er, kan du se denne videoen fra Ferro-Bet:

3. Mye rust – Chelade ruststopp – Rustomvandler

Ved mye rust, er den beste behandlingen en rustomdanner. Chelade er en miljøvennlig, hurtigtørkende rustomdanner og primer, som reagerer kjemisk med rusten og omdanner rust til metall (magnetitt). Chelade krever lite forarbeid og gir et godt grunnlag for videre behandling.

Slik bruker du Chelade rustomvandler:

 1. Fjern olje, fett og smuss.
 2. Løs rust fjernes med stålbørste.
 3. Sørg for at overflaten er fri for salt, spesielt i havområder.
 4. Rør/rist produktet godt før bruk
 5. NB! ikke dypp penselen ned i flasken med Chelade, da ødelegger du alt i flasken. Tøm litt rustomvandler på toppen av korken eller i annen plastkopp, og dypp penselen der. IKKE tøm det som er til overs tilbake i flasken, da ødelegger du alt som er i flasken. Da vil du få rustpartikler i den ubrukte væsken, slik at effekten på rustomvandleren blir brukt opp.
 6. Påfør med en børste eller rull
 7. Normalt er ett strøk nok, for best beskyttelse påføres 2.strøk etter en time.
 8. Alle områder med rust bør bli blå/svart, hvis ikke påfør enda ett strøk.
 9. Når reaksjonen er avsluttet og Cheladen er tørr, kan de fleste malinger påføres.
 10. Har du påført Chelade på flater der det ikke er rust, bør du slipe bort tørket Chelade, slik at du får blankt metall igjen. Dette gir best feste for videre behandling.
 11. Verktøy rengjøres i vann.

Er du erfaren?

Hvis du er mer erfaren med behandling av rust, kan du se på denne guiden istedenfor. Denne guiden anbefaler 2-komponentsprodukter og er en god og grundig forbehandling før du skal lakkere bilen for eksempel.