Polering av bil – Alt om polering med maskin og for hånd

Etter at bilen er vasket grundig ved å følge trinnene i denne artikkelen om bilvask, kan du fornye lakken ved hjelp av polering med poleringsmasking og produkter fra Autoglym. Polering fjerner riper og oksidering. Polering for hånd fungerer til sitt formål også, men med poleringsmaskin vil du kunne friske opp lakken enda mer og på kortere tid. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du skal gå frem ved polering for hånd, ved bruk av poleringsmaskin og hvilke produkter vi anbefaler.

Selv etter en god vask, bør du kjenne etter nupper i lakken med hånden din, særlig på den nederste delen av bilen. Merker du nupper, må du gå over bilen med clay. Det er fordi disse nuppene kan løsne når du polerer, og kan bidra til å lage flere riper. Som en hovedregel bør du alltid bruke Clay før du polerer, men overdreven bruk av Clay kan slite på lakken. Derfor kan du bruke skjønn dersom du polerer og vasker bilen ofte. For Clay anbefaler vi Autoglym Clay Detailing Complete Kit.

autoglym

Autoglym Clay Detailing Complete Kit

Dette er et Clay-sett som inneholder det du trenger for å gjøre klar underlaget for polering. Autoglym Clay Detailing Complete kit inneholder:

 • Detailing Clay Bar
 • Smøremiddelet Rapid Detailer
 • 100ml Super Resin Polish
 • polerklut
 • mikrofiberklut.

Surface Detailing Clay Bar er en spesialutviklet kittforbindelse som raskt og trygt fjerner forurensninger som er fanget på lakkoverflaten. Leiren fungerer ved å «gripe» mikroskopiske partikler og trekker dem fri fra overflaten og etterlater seg en svært glatt finish som forberedelse til polering. Rapid Detailer gjør at Clay baren glir lett over lakken og jobber godt.

Nyttig å vite når du skal bruke Clay:

 • Bilen skal ikke være varm
 • Bilen skal ikke stå i direkte sollys
 • Bilen skal være vasket grundig og tørket over.
 • Aldri legg Clay baren på steder eller flater som er forurenset eller tilsmusset.
 • Clay baren og området på bilen som skal behandles skal ha rikelig med smøring (Rapid Detailer) til enhver tid.
 • Beveg Clay baren frem og tilbake i rette linjer- ikke sirkelbevegelser.

Slik bruker du Autoglym Clay Detailing Complete Kit:

Polering av bil clay autoglym

 1. Brekk av et lite stykke leire og kna det flatt til det er på størrelse med et stort pengestykke. Er clayen vanskelig å forme, kan du varme den opp i lunket vann i 5 minutter.
 2. Sprøyt rikelig med Rapid Detailer på leiren og på et mindre område av lakken.
 3. La leiren gli lett over overflaten i rette linjer. Viktig at du er forsiktig og ikke legger press på clayen.
 4. Så snart området er glatt når du tar på det, tørk vekk all overflødig Rapid Detailer med mikrofiberkluten og gjenta prosessen på neste område med overlapping.
 5. Bøy leiren ofte for å få frem en ren overflate.
 6. Når du er ferdig, legg et lag med Autoglym Super Resin Polish på lakken. Les videre for mer forklaring av dette. Kanskje du ender opp med å hoppe over dette trinnet for å gå over til maskinpolering.

Trinnene forklart med video fra Autoglym:

Håndpolering med Autoglym

Det siste trinnet for Clay Detailing Complete Kit er å avslutte behandlingen med Autoglym Super Resin Polish som følger med i pakken. Autoglym Super Resin Polish er mer et beskyttende produkt, enn et korrigerende produkt. Produktet inneholder fillere, som kun er midlertidig. Dette produktet virker lett og effektivt ved håndpolering, og er ikke egnet for maskinpolering. Har du lite riper eller slitasje, eller ikke har en poleringsmaskin tilgjengelig, er dette en veldig god måte å gi en god oppfriskning av lakken på. Er lakken på bilen din sort eller mørk, bytter du ut Super Resin Polish med Ultra Deep Shine. Har du mye slitasje i lakken, skal du hoppe over dette trinnet og gå videre til maskinpolering.

Slik bruker du Autoglym Super Resin Polish:

Håndpolering autoglym

 1. Rist boksen godt og påfør en stripe i midten av Autoglym Perfect Polish Applicator
 2. Klem appplikatoren forsiktig sammen for å fordele produktet godt inn i applikatoren.
 3. Gå systematisk over bilen med lette sirkel-bevegelser og avslutt med strøk i lange drag. Start øverst og jobb deg nedover på bilen.
 4. La middelet tørke i 15-20 minutter, eller lengre om ønskelig. Det gjør ingen skade å la produktet ligge lengre. Super Resin Polish er like lett å tørke bort senere. Tørk bort produktet med mikrofiberkluten Hi-Tech Finishing Cloth.

Trinnene forklart med video fra Autoglym:

Polering av bil med poleringsmaskin

Har du riper i lakken som ikke går bort med håndpolering, må du bruke poleringsmaskin. Her finnes det roterende poleringsmaskiner, og Dual-Action maskiner (DA) som også kalles for oscillerende maskiner. Forskjellen på disse er i hovedsak hvordan maskinene roterer. Dual- Action maskiner simulerer håndbevegelser, mens roterende poleringsmaskiner beveger seg i samme mønsteret. Dual-Action poleringsmaskiner er tiltenkt forbrukere som ikke har mye erfaring med polering fra før, fordi de beveger seg slik at de ikke skaper varme som kan skade lakken. Har du erfaring med polering, vil du kunne reparere større lakkskader og få en blankere finish med en roterende poleringsmaskin.

Dual-Action/ Oscillerende poleringsmaskiner

Er du ny eller mindre erfaren med polering, er det Dual- Action/oscillerende poleringsmaskiner du bør bruke. Maxmaling har ingen Dual-Action maskiner, men våre gode naboer i Bilpleiekongen har 3 maskiner de anbefaler utifra hvilken erfaring du har med polering av bil med maskin. For at poleringsmaskinen skal simulere håndbevegelser, benyttes et prinsipp som kalles for utkast. Istedenfor at skiven beveger seg i en perfekt sirkel, flyttes bevegelsen ut fra sentrum i såkalt utkast. På DA-maskiner skal utkastet være på minimum 8 for at det skal være god effekt ved polering, og det mest effektive er 12-15 mm utkast. Når utkastet er større, beveger skiven og poleringspaden seg i større sirkler, og jobber derfor mer effektivt. Poleringsmaskin

Nivå 1 – Din første poleringsmaskin

Skal du skaffe deg din første poleringsmaskin, er det denne du bør starte med. Dette er en av de rimeligste maskinene på markedet til kr 1098 og leverer kvalitet slik at du får en god opplevelse av å polere med maskin. Maskinen har et utkast på 8 mm, som er mer enn godt nok for din første maskin.

Nivå 2 – Rimelig med krefter nok for alle

CarWise PC-15 er utviklet i samarbeid med Bilpleiekongen med forbrukere i fokus. Du får en maskin med 15 mm utkast som er effektiv og har nok krefter for alle. Prisen er overkommelig til kr 2999. Følg Bilpleiekongen for å varsel om gode tilbud, og du kan stikke av med denne til en ekstra god pris.

Nivå 3 – Når kun det beste er godt nok

Den beste maskinen for den kresne og kvalitetsbevisste er Flex XFE 7-15 DA Polermaskin med fri rotasjon som har alt. For kr 5999 får du den ultimate DA-maskinen.

Roterende poleringsmaskiner

Polering av bil med poleringsmaskin

Mirka Poleringsmaskin PS 1437

Mirka Poleringsmaskin PS 1437 har en kraftfull elektrisk motor. Sammen med en variabel hastighet og forvalg av turtall, er det mulig å oppnå den eksakte hastigheten som kreves for polering. Det er også en kausjon håndtak og en sidehåndtak for bedre kontroll og en spindel lås for å gjøre det lett på platen erstatning. PS 1437 er et flott verktøy for polering på mindre områder, den er konstruert for bruk med en maksimal 150 mm plate.

Poleringsmaskin

3M Poleringsmaskin 64392

3M Poleringsmaskin 64392 er en sterk, elektrisk roterende poleringsmaskin med trinnløs hastighetsregulering som gir en nøyaktig polering. Maskinen har lang holdbarhet og høy effektivitet som er ypperlig til lakk og gelcoat på bil og båt. 3M Polermaskin 64392 veier kun 1,9 kg og er utstyrt med avtagbart antivibrasjonshåndtak for tohånds grep, og har soft-grip flater for å gi bedre grep. Til denne maskinen følger det med Bakplate 09552, som har M14 feste og medium myk bakplate på 125 mm. Det 25 mm tykke laget med skum gir god kontroll og kvalitetsfølelse og er en ypperlig universalbakplate.

Poleringsmaskin

Polering av bil – Poleringsmidler fra 3M

3M har en 3-trinns serie beregnet for polering av bil med roterende poleringsmaskiner, men trinn 2 og 3 kan fint brukes med oscillerende maskiner (Dual-Action). Serien har tilhørende poleringspader med fargekoder som matcher produktet.

Trinn 1 – 51815 Fast Cut Plus

3M 51815 Perfect-It Fast Cut Plus Extreme er laget for alle typer restaurering av gelcoat og lakkdefekter som oksidering, overflateriper og riper fra bilvask. Fast Cut Plus brukes som første trinn i serien, og jobber seg virkelig ned i lakken. Dette er et hurtigskjærende, flytende slipemiddel for rask fjerning av sliperiper etter slipe- og avnibbingsprosesser med sliping med P1500 og P3000 korning, 3M Perfect-It ™ vil ikke bare fjerne uønskede riper, men også la bilen se ut som den nettopp har forlatt utstillingslokale. Fast Cut Plus er enkel å bruke, men må ikke påføres med ocsillerende maskin. Fast Cut Plus brukes sammen med 50487 Rubbingpad Grønn.

Trinn 2 – 80349 Extra Fine Plus

3M 80349 Polering Extra Fine er trinn 2 og fjerner mellomvirvelmerker, defekter og lette riper før endelig polering.  Mindre aggressiv enn Fast Cut, og er lett å bruke – selv for nybegynnere. Egner seg for alle lakktyper, inkludert harde og ripebestandige (SRC) klarlakker. Ekstra Fine pluss kan også brukes som førsteprodukt der det ikke er behov for å gå veldig i dybden. Extra Fine Plus brukes sammen med 50488 Poleringspad Gul.

Trinn 3- 50383 Ultrafine SE

50383 Ultrafine SE er det siste trinnet som gir en fantastisk sluttfinish og misunnelsesverdig glans. Bilen vil se ut som den nettopp har forlatt utstillingslokalet. Ultrafine SE kan med fordel brukes med ocsillerende poleringsmaskin. Utrafine SE brukes sammen med 50388 Poleringspad Blå.

Se systemet i aksjon på video her:

Beskyttelse etter polering

Etter at du har polert er lakken helt blottlagt og utsatt for ny slitasje. Derfor må du legge beskyttelse på bilen. Dette kan du gjøre i form av en voks eller lakkforsegling. I denne artikkelen om bilvask går vi gjennom voksbeskyttelse fra Autoglym med Polar Seal, Rapid Aqua Wax og Extra gloss protection. Skal du holde deg til 3M- serien kan du velge mellom 3M sin Polish Rosa voks eller 09377 Lakkbeskyttelse.

80345 Polish Rosa

Polish Rosa 80345 gir en langtidsbeskyttelse som tåler mange vask. Den er rask og enkel å bruke uten at den gir flekker på gummi og plast. Påføres med Perfect-it III poleringspapir eller med en roterende poleringsmaskin påført sort poleringspad, bare kjør forsiktig ellers kan poleringsmiddelet brenne seg fast. Ettertørkes med rosa poleringsklut.

09377 Finishing Glaze

3M 09377 Sealer Lakkbeskyttelse Perfect-It ™ III Sealer er en lakkbeskyttelse og et spesielt finishprodukt som gir lakken en flott glans og suveren beskyttelse.
3M sin lakkbeskyttelse 9377 innholder ikke silicon, er lett å påføre/tørke av og gir en dypere glans som varer lenger, samtidig som den gir lakken maksimal beskyttelse. Lakkbeskyttelsen kan påføres får hånd eller med skumgummipad 3M 5729 og tørkes av med en fin mikrofiberklut. Ha maks 800 omdr./min ved bruk av maskin.

Se resten av vårt 3M sortiment her eller besøk 3M sin nettside for å se alle poleringsproduktene de har.

Tips til polering av bil med bruk av poleringsmaskin

Polering av bil autoglym

Har du skaffet deg en roterende poleringsmaskin, kan du nok disse tipsene fra før av. Disse tipsene er beregnet for dem som ønsker å tre inn i poleringsverden eller ikke har fått helt til polering av bil med poleringsmaskin enda.

1. Start så skånsomt som mulig

Det viktigste tipset er å starte så skånsomt som mulig ved polering av bil. Poleringsmidler inneholder slipemidler i form av korn med ulik grovhet. Et mildt poleringsmiddel har finere korn og vil ikke slite like mye på lakken. Til gjengjeld vil ikke milde poleringsmidler kunne fjerne dype riper. For å ta best mulig vare på lakken er det derfor best å starte med et mildt poleringsmiddel, og heller bytte til et grovere poleringsmiddel dersom du ser det er behov for det. Et trent øye vil lettere kunne vurdere hvor grovt poleringsmiddelet bør være, og er noe som kommer med erfaring.

2. Prime poleringspaden

Påfør poleringsmiddelet i 4 erter på poleringspaden og plasser maskinen mot området som skal poleres. Start maskinen på lav hastighet og hold maskinen på samme område til poleringsmiddelet er jevnt fordelt i paden. Ser paden fremdeles litt tør ut, gjentar du prosessen.

3. Bruk nok poleringsmiddel

Det er viktig at området du jobber på har nok poleringsmiddel for å unngå skader på lakken.

4. Poler små områder av gangen

Polering av bil

En tommelfingelregel er å polere områder som er 6 ganger størrelsen av poleringspaden du bruker. Jobb systematisk og vær nøye med å gå over hele området for å unngå skjolder.

5. Beveg maskinen riktig

Polering av bil poleringsmaskin 3m og autoglym

Beveg maskinen i dette 3-trinns mønsteret på området som er 6 ganger padens størrelse. Tørk av poleringsmiddelet med en mikrofiberklut, og fortsett til et nytt område på bilen.

6. Ikke legg press på maskinen

Ikke gi etter for instinktet som vil legge press på maskinen i tro om at det vil gi et bedre resultat eller gå fortere. La maskinen gjøre jobben.

7. Avslutt med beskyttelse

Det er veldig viktig å avslutte poleringen med å legge beskyttelse på bilen. Ikke hopp over dette når du først har gjort en grundig polering.

Nå er det din tur – lykke til!