Hva er forskellen på maling, oljedekkbeis, oljebeis, dekkbeis og beis?

Hva er forskellen på oljedekkbeis, oljebeis, dekkbeis og beis?

Hva er forskellen på maling, oljedekkbeis, oljebeis, dekkbeis og beis?

Oljedekkbeis, oljebeis, dekkbeis og beis, er til å bli forvirret av. Navnene er så like, hva er forskjellen? Dette er det lurt å sette seg litt inn i, for utseende på det du behandler, blir veldig forskjellig etter hva du velger. Utendørs er alle disse produktene i bruk, innendørs er det primært maling og beis som er produktene det må skilles mellom.

Vi må begynne med maling. Maling dekker til underlaget slik at fargen blir helt ensartet i den fargekoden du har valgt. Du vil fortsatt se ugjevnheter i underlaget, men fargen er helt lik overalt.

Oljedekkbeis, dekkbeis er maling

Oljedekkbeis, dekkbeis er maling

Oljedekkbeis og dekkbeis er egentlig en tynn maling som dekker treverket helt, derfor sies det at det er en dekkende behandling. Du får en helt ensfarget overflate, men du kan se noe av ujevnhetene og strukturene i treverket de første gangen du maler. Etter noen strøk, så vil det bli likt utseende som om du maler med maling. Becker sin Dekkbeis er tynner enn de fleste andre Oljedekkbeiser og dekkbeiser, og gir en ensfarget vegg uten at det er veldig tykt lag med maling utenpå. Dette er ofte fint når treverket er nytt.

Fargevalg til oljedekkbeis – dekkbeis og maling:

Fargeprøver til oljedekkbeis, dekkbeis og maling er helt ensfarget. Det kan være du ser konturen av åringene hos enkelte leverandører, men fargen er helt ensfarget.

1453 Bomull NCS S0502-Y
1453 Bomull NCS S0502-Y

Oljedekkbeis, oljebeis og malinger har ofte NCS kode. Men mange liker å bruke det navn og nummer som fargen har fått av en produsent. Farverike gjør dette bevist slik at andre ikke skal vite hva NCS koden er på fargen, Jotun gjorde det oftere før. Ofte brukes bare f.eks 1453 Bomull, som ikke sier noe om fargen, men om det brukes NCS koden i tillegg, som er NCS S0502-Y, så ville man kunne sett at det var en maling og hvordan fargen var. Les vår artikkel Hva betyr fargekoden på maling så kan du «se» malingsfargen foran deg, når du ser en slik kode.

Beste måten å sjekke hvordan en farge blir, er enten å male fargeprøver på veggen (få gratis frakt på neste ordre ved bestilling av 3 stk fargeprøver), eller å kjøre rundt til du finner ett hus med en fin farge, og være så frimodig å spørre hvilken farge det huset er malt med.

Oljebeis, tjærebeis, beis, treolje

Oljebeis, tjærebeis, beis, treolje

Oljebeis, tjærebeis, beis, treolje m.fl, er behandlinger som gir treverket farge uten å skjule mønsteret – årringene i treverket. Derfor kalles en transparent behandling, når man bruke disse produktene. Dette kan være fint på ny kledning og gir ett mer naturlig. lunt og levende utseende på kledningen. Du må imidlertid regne med litt oftere vedlikehold med oljebeis og beis enn med oljedekkbeis, dekkbeis og annen maling.

Fargevalg til oljebeis, beis og transparente behandlinger:

Fargeprøver på oljebeis, og transparente behandlinger er ikke helt ensfarge, men varierer etter strukturen i treverket som du ser tydelig.

Tyrilin 29 Hvit
Tyrilin 29 Hvit

Transparente behandlinger har bare koder med nummer og navn, aldri NCS koder. Men den viktigste forskjellen er at du ser treverket gjennom fargen på fargeprøver.

Og for deg som håper det er en lettvint måte å finne en beisfarge som er lik en malingsfarge, det er det ikke. Det finnes desverre ingen overgangstabeller fra maling til beis for å finne beisfarge som tilsvarer en malingskode.

Gjør prøveoppstrøk!

Det er enda flere ting som påvirker hvordan fargen blir på en transparent behandling som oljebeis eller beis, enn på maling. Så derfor er det veldig viktig at du gjør en test før du starter.

Faktorer som påvirker en beisfarg:

  • Fargen i underlaget
  • Hvilke treslag du legger det på og hvor mye væske underlaget suger
  • Hvor mye du legger på, noe som varierer fra person til person. To personer må derfor aldri beis på samme vegg
  • Lyset i rommet
  • Farger på andre ting i rommet

Du kan alltid male over oljebeis, beis , treolje m.m med oljedekkbeis og maling om du senere ønsker en ensfarget farge og utseende på underlaget ditt. Men beiser (transparente behandlingen inkl. Tjærebeis) kan aldri legges på ett underlag som tidligere er malt med en dekkende behandling (Maling, oljedekkbeis og dekkbeis).