Terrassebeis og terrasseolje – Slik gjør du det

Terrassebeis og terrasseolje

Når du har funnet ut av om terrassebeis eller terrasseolje er det rette valget for deg, gjenstår bare påføringen. Forskjellen mellom terrassebeis og terrasseolje kan du lese om her. Når du skal påføre terrassebeis eller terrasseolje er det noen felles hovedregler som er viktig å være klar over for å få et langvarig og bra resultat:

 1. Underlaget skal være tørt
 2. Underlaget skal være rent
 3. Unngå sterk sol og regn
 4. Jobb med 2 bord av gangen

1. Underlaget skal være tørt

Treverket skal være tørt før du påfører terrassebeis eller terrasseolje. Behandler man treverket mens underlaget er fuktig, vil ikke treverket suge til seg beisen eller oljen, men legge seg som en seig hinne på overflaten. Fuktigheten vil også hindre at du får en jevn påføring av behandlingen. Påfører du terrasseolje eller terrassebeis på et fuktig underlag, vil du stenge fuktigheten inn i treverket. Vannet vil alltid prøve å finne en vei ut, og dersom du bruker beis, vil denne sprekke opp og gi dårligere beskyttelse og et sjenerende utseende.

2. Underlaget skal være rent

Påfører du beis eller olje på et underlag som er skittent, vil skitten hindre behandlingen i å trekke inn i treverket og gi den beskyttelsen den skal. Du vil ende opp med å få en ujevn, ufullstendig og skjoldete overflate. Det finnes 3 måter å rengjøre underlaget på, og hvilken metode du skal velge, avhenger av om terrassebordene har fått behandling før eller ikke. Det som er felles for alle rengjøringsmetodene er:

 • Underlaget skal være fuktig
 • Rengjøringsmidlene skal ikke tørke inn i treverket
 • Gå over med terrasseskrubb
 • Skyll godt av med mye vann

Ubehandlet terrasse

 • Nye, impregnerte materialer bør tørke i 4-6 uker før du behandler underlaget.
 • Vask med Jotun Husvask:
  • Påfør middelet med lavtrykksprøyte på fuktig underlag
  • La middelet virke i 3-5 minutter
  • Skrubb med terrasseskrubb
  • Skyll av med vann
 • La underlage tørke og påfør foretrukket behandling.

Tidligere behandlet terrasse – terrasseolje

Tidligere behandlet terrasse – terrassebeis

3. Unngå sterk sol og regn

Det største hinderet mange opplever når man skal beise eller olje terrassen, er været. Det viktigste er å ikke overtenke dette med været. Er det overskyet eller lett regn, er det perfekt for å vaske eller rense. La treverket tørke i en dag eller to i fint vær. Der det begynner å bli vanskelig er at man ikke skal påføre beis eller olje når sola står på. Det er for å unngå at oljen eller beisen tørker før du har rukket å bli ferdig med området du jobber på. Tørker det for fort, vil du få skjolder. Den letteste måten å unngå dette på, er å beise eller olje når solen har gått ned.

4. Jobb med 2 bord av gangen

Det er litt ulik måte å påføre terrassebeis og terrasseolje. Det som er likt, er at du skal slipe over terrassebordene med et slipebrett og tørke bort slipestøvet før du påfører beis eller olje. Påfør beis eller olje systematisk, og ikke jobb mer enn 2 bord av gangen for å unngå skjolder og ujevn påføring.

Terrassebeis

Terrassebeis påføres med rull eller easypad. Beis skal påføres 1 strøk, og tørk av overflødig beis som ikke trekker seg inn i treverket. Se det i videoen under:

Terrasseolje

Påfør oljen med en malerull. Hvis oljen raskt absorberes i treet, fortsett å bruke olje til treet er mettet. Jo flere lag du legger på, desto mørkere blir overflaten. Rør i spannet med jevne mellomrom. Etter ca 30 minutter kan du tørke av overflødig olje som ikke har blitt sugd opp av treet.

Se flere gode tips fra Jordan her.