Bilvask – Utvendig og innvendig med Autoglym

Bilpleie er en egen lidenskap hvor det er mange produkter for ulike bruksområder du kan velge mellom. I denne artikkelen presenterer vi produkter beregnet for innvendig og utvendig bilvask fra Autoglym og Selaclean. Er du ikke lidenskapelig opptatt av bilpleie, bør du være klar over at godt vedlikehold gjør at bilen din faller mindre i verdi enn om du ikke vedlikeholder bilen. Du har med andre ord ingenting å tape på å vaske bilen din, og med riktige produkter er det både morsomt og fort unnagjort. Vi går først gjennom hvordan du kan foreta en god bilvask utvendig, og avslutter med gode tips og anbefalte produkter til bilvask innvendig.

Utvendig bilvask

Når du skal vaske bilen utvendig, deles vasken inn i 4 faser: Forvask, håndvask, polering og forsegling. Det er viktig å huske på at påføring av vaskemidler til bilen aldri skal skje i direkte sollys. Er det varmt og godt ute, sørg for at du stiller deg i skyggen, slik at midlene ikke rekker å tørke før du får skylt det av.

1. Forvask

I dette stadiet ønsker vi å fjerne skitt og støvpartikler uten å berøre billakken. Poenget med denne prosessen er at vi skal fjerne partiklene uten å skrubbe med svamp eller klut. Dette er fordi partiklene på bilens overflate vil lage riper i lakken dersom du skrubber først. For å unngå riper, er forvask et berøringsfritt trinn hvor det benyttes kjemikalier og spyling med vann.

Avfetting

Vi anbefaler Autoglym Intensive Tar Remover.
Ha Intensive Tar Remover direkte på området som skal behandles ved å sprøyte produktet på. Påfør Tar Remover nedenfra og opp, og ikke gå lengre opp enn til glasset. Glasset skal ikke ha avfetting på seg. Tjære og asfaltflekker vil raskt løses opp og begynner og renne. La produktet virke noen minutter, og skyll forsiktig og nøye av med høytrykkspyler. Høytrykkspylerne som vi anbefaler er Ava p60 Master Pluss  og Ava p80 Master Pluss.

Felgene

Siste del av forvasken: Når du bremser, oppstår det friksjon mellom bremseskivene og bremseklossene. Denne friksjonen får det til å oppstå støv med små metallpartikler som fester seg på og rundt felgene. Metallpartikler legger seg også andre steder på bilen, Disse metallpartiklene vil etter kort tid ruste, og kan i verste fall grave seg inn i lakken. Du kan lese mer om rust i denne artikkelen. Det er derfor nyttig og gå over bilen med en metallpartikkelfjerner på de samme stedene som du har brukt Tar Remover eller Autoglym Forvask, altså nederst på bilen og opp til rutene. Gjør dette etter at bilen har lufttørket litt. Gi felgene litt ekstra oppmerksomhet og gå over flere ganger med metallpartikkelfjerneren og gjerne en pensel for  å jobbe middelet godt inn på felgen til du er fornøyd med resultatet. Ønsker du en rimeligere variant av metallpartikkelfjerneren, kan du se på Selaclean Iron X-it Flyverustfjerner.

Alternativ:

En annen variant er å påføre Autoglym Forvask med skumkanon. Se video av produktet her:

2. Håndvask

Du skal nå ha fjernet store deler av skitt og partikler fra bilen din ved kjemisk vask i fase 1. Da kan du gå over bilen med såpe og en god skrubb. Maxmaling anbefaler Mikrofiber Vaskehanske til dette for en skånsom vask.  Når det kommer til bilsåpe, er det ditt ønske om å bruke skum eller ikke som avgjør hvilket produkt du bør gå for.

Bilshampoo med skum

Skal du bruke skum, anbefales Autoglym Polar Wash. Vær oppmerksom på at denne såpen har en PH-verdi på litt over 12, og kan derfor tære på polering eller voks du har på bilen fra før, særlig ved hyppig bruk.

Bilshampoo uten skum

Maxmaling sin favoritt er Selaclean Bil og Båtshampo med voks som er både drøy i bruk, snill i pris og svanemerket. Den fjerner effektivt skitt og smuss, og legger igjen ett beskyttende lag voks som fornyer glansen i polert lakk og gelcoat. Shampoen er skånsom og skader ikke polerte flater. Selaclean shampo inneholder ekte karnubavoks som gjør at du får en ekstra blank, smuss- og vannavvisende overflate.

bilvask-autoglym-innvendig-utvendig

Påføring av shampoo

Skumsåpe påføres med skumkanon og høytrykkspyler nedenfra og opp. Deretter går du over med vaskehanske ovenfra og ned. Når du skal spyle av såpen, spyler du først nedenfra og opp, og deretter fra toppen og ned. Dette prinsippet er det samme ved vanlig bilsåpe. Den eneste forskjellen er at du tilsetter såpen i en bøtte med vann og påfører såpen på bilen med vaskehansken. Ved vanlig bilsåpe anbefales det at du bruker en bøtte til det rene såpevannet, og en egen bøtte til å skylle av vaskehansken. Uansett hvilken såpe du velger, er et godt tips at du kan gå over med en pensel der det er vanskelig å komme til med vaskehansken, og jobbe såpen godt inn på disse vanskelige områdene også.

3. Polering

Nå er du nesten i mål. Skal du polere bilen er det etter håndvasken det skal gjøres. Polering dekker vi i en egen artikkel.

4. Forsegling

Poenget med å forsegle en bil, er å beskytte lakken og gjøre det lettere å vaske av skitt og smuss ved neste bilvask også. Det anbefales å påføre forsegling etter at bilen er polert. Her kan du også velge mellom påføring med skumkanon eller for hånd.

Skumforsegling

En favoritt hos Maxmaling som gjør dette trinnet veldig enkelt, er Autoglym Polar Seal som påføres mens bilen er fuktig med skumkanon. Autoglym Polar Seal er en av testvinnerne av forsegling i 2021. Denne påføres ovenfra og ned, og skal virke i 1-2 minutter før den spyles av igjen. Unngå påføring på frontruten. Til slutt gjenstår det å tørke bilen, for å unngå at vanndråpene etterlater merker i lakken ved lufttørking. Det anbefales å gå over med et mikrofiberhåndkle. Start fra toppen og jobb deg nedover med håndkleet.

Er ikke skum helt din greie, eller kanskje skumkanon er litt utenfor ditt budsjett, kan du velge mellom Autoglym Rapid Wax eller Extra Gloss Protection. Det er to vesentlige forskjeller med disse produktene, og det er når det gjelder glans og påføring.

Autoglym Rapid Wax

Autoglym Rapid Wax inneholder Carnauba voks og er laget for å gi alle utvendige overflater en holdbar finish. Rapid Wax egner seg også svært godt som vedlikeholdsvoks gjennom sesongen. Flasken skal ristes godt og sprayes på ren og fuktig bil. Unngå påføring på frontruten. Bruk en ren mikrofiberklut og gå over bilen for å fordele voksen jevnt. I denne prosessen tørker du bilen samtidig. Til slutt går du over bilen med en annen ren og tørr mikrofiberklut for å polere. Autoglym Rapid Wax er anbefalt for biler som har matt lakk, og for deg som ikke ønsker en like blank finish som du vil få ved Autoglym Extra Gloss Portection. Du kan se hvordan Rapid Wax anvendes i videoen under:

Autoglym Extra Gloss Protection

Autoglym Extra Gloss Protection skal påføres når bilen er rengjort og tørr med en applikator. Rist flasken godt før bruk. Stryk produktet lett over bilen i jevne bevegelser frem og tilbake. Vær strukturert, slik at du ikke overser noen områder. La middelet tørke i 1-2 timer til det har dannet en hvit film som du stryker av med en mikrofiberklut. Deretter skal voksen herde i  12 timer uten å komme i kontakt med støv eller vann. Se video under for å se hvordan produktet påføres:

Innvendig bilvask

innvendig-bilvask-autoglym

Start alltid en innvendig bilvask med å tømme bilen for søppel og støvsuge bilen. Gå gjerne over med en pensel i områder det er vanskelig å komme til, for å løsne støv og skitt. Fjern gulvmattene og vask disse for seg selv. Har du skinnseter eller andre deler av interiøret i skinn, kan du lese hvordan du skal vaske skinninteriør nederst på siden. Autoglym Interiør Bilshampoo er et vaskemiddel som du kan bruke til bilens interiør og tekstilseter. Spray lett over områdene som skal vaskes, og stryk bort med en mikrofiberklut. For enda bedre resultat ved rengjøring av tekstilseter, kan du bruke en egen maskin for tekstilrensing. Dette er ikke noe vi fører, men er et verdifullt tips for deg. Spør noen du kjenner om de har en, eller vurder om du bør skaffe deg en. Denne videoen fra Autoglym viser hvordan du vasker bilen innvendig uten bruk av maskin:

Vask av glass

En ren frontrute og sidevinduer er avgjørende for sikker kjøring. Autoglym Fast Glass gir en super “spray-on” rens for rask og effektiv rengjøring av vinduer, både innvendig og utvendig. Rutene får en krystallklar, stripefri finish. Slik bruker du Fast Glass:

 1. Sprøyt et tynt belegg på glasset og spre det utover med en mikrofiberklut.
 2. Poler til du har krystallklar overflate, snu kluten hyppig.
 3. For skjermer og navigering inne i bilen, sprøyt rett på kluten for å påføre middelet.

Beskyttelse

For å beskytte interiøret, avslutter du den innvendige bilvasken med å påføre Autoglym Vinyl og Rubber Care. Vinyl og Rubber Care gjenoppretter den opprinnelige overflatefargen og gir et klart, beskyttende belegg til plast og gummi med en frisk duft av sitrus. Dette belegget er en antistatisk hinne som beskytter mot støv, fukt og sollys. Det fører til at skitt, snø og annen forurensing ikke feste seg så godt til plast og gummideler som hjulbuer, dørstokker, motor og hjul. Den forhindrer også at dører fryser igjen når du vasker bilen på vinteren.

Skinninteriør

Har du skinninteriør, trenger du egne produkter beregnet for skinn.

Autoglym Leather Cleaner fjerner effektivt skitt som sitter i skinninteriør. Produktet har en nøytral pH-verdi og spesielle rense- og luktfjerningsmidler, slik at du trygt kan benytte den på alle overflater av skinn i bil og båt. Leather Cleaner inneholder ikke silikon, bevarer de viktige oljene som holder skinnet mykt og etterlater en naturlig, matt finish.

 1. Støvsug interiøret godt ved å bruke en myk børste for å fjerne så mye støv og smuss som mulig.
 2. Rist godt og test først på et mindre synlig område for å sjekke fargebestandighet og om det dannes vannflekker.
 3. Spray litt Leather Cleaner på en mikrofiberklut og påfør det forsiktig på skinnet, og bruk lengre tid på flekker eller steder der smuss setter seg fast. Jobb gjerne produktet inn med en pensel.
 4. Fjern rengjøringsmiddelet og smusset som er igjen etter 2 minutter ved å tørke over området med en fuktig mikrofiberklut som skylles ofte i rent vann.
 5. La overflaten tørke til den har en naturlig overflate og avslutt med Leather Care Balm.

Leather Care Balm

Autoglym Leather Care Balm myker opp, bevarer og impregnerer skinninteriør uten å gjøre den klissete eller fet. Dette er en balsam av såper, naturlige oljer og impregnering som gir skinnet næring, fuktighet, naturlig glans og beskyttelse mot flekker.

Selv om skinn er sterkt må skinninteriør regelmessig tilføres oljer og konserverende midler for ikke å tørke ut og sprekke opp. Slitasje ved bruk og endringer i temperatur gjør at du bør bruke Leather Care Balm to ganger i året for å opprettholde en fin finish og mykhet i skinnet. I varmere klima kan det være nødvendig å gjøre dette oftere.

 1. Rist godt og test først på et mindre synlig område for å sjekke fargebestandighet.
 2. Hell litt av Leather Care Balm på en polish påføringspad eller myk klut. Gni den forsiktig inn i skinnoverflaten.
 3. La balsamen virke i noen få minutter så den blir fullstendig absorbert, og poler deretter med en ren mikrofiberklut.

Se flere nyttige videoer på Autoglym sin youtube-kanal.