Matt eller blank maling – hva skal jeg velge

Matt eller blank maling - hvilken glans skal jeg velge

Matt eller blank maling – hvilken glans skal jeg velge

Matt eller blank maling? I dag ønsker mange matt glans på malingen fordi det gir ett eksklusivt og vakkert resultat. Men de aller matteste malingene er ikke så gode å vaske rene, at de bør brukes på rom som kjøkken, gang etc. Se anbefalinger for hvert rom lenger ned på siden.

Glans forteller hvor mye lys som reflekteres fra overflaten, og oppgis i en skala fra 0-100 der 0 er mattest (ingen refleks av lys) og 100 er blankest (mye refleks av lys).

De forskjellige glansgradene står ofte med store tall på malingsspannene, eller det står navnet til de forskjellige gradene.

0-2 Refleksfritt/Supermatt/Ultramatt

3 –10 matt

11 – 30 silkematt

31 – 60 halvblank

61 – 90 blank

90 – 100 helblank

Husk på at hvis overflaten allerede har en struktur/ujevnheter etter f.eks tidligere behandling eller gammel tapet, blir du ikke kvitt denne uansett hva slags rulle eller pensel du velger. Vil du ha bort eksisterende struktur/ujevnheter fra overflaten anbefaler vi at du sparkler dersom det er mye ujevnt eller sliper om det er lite.

Glansgrader:

Matt maling 0-30 glans:

På en matt overflate vil lyset reflekteres i mange ulike retninger slik at bare litt av lyset når øynene våre. Matte flater vil oppleves mørkere, dempede og rolige, og fremheve detaljer i rommet på en elegant og diskre måte. Den vil også oppleves mer fargeekte fordi mattheten gjør at den ikke påvirkes av andre farger rundt, slik en blank overflate vil. Maler du en vegg lys med en helblank maling, vil en sterk blåfarget sofa påvirke veggens farge. Dette vil ikke skje med en veldig matt vegg.

Matt maling skjuler bedre ugjevnheter og sår i underlaget enn en blank maling.

Halvblank maling 31-60 glans:

Halvblank er ofte den gyldne middelvei. Du får en rengjøringsvennlig overflate, som fremhever underlaget uten at feil og sår synes like godt som på en helblank maling der det meste vises.

Blank maling 61-100 glans:

På blanke flater reflekteres lyset mer i én og samme retning, dette gjør at mye av lyset treffer øyet vårt. Flaten oppfattes som blankere, og det fører til at farger oppleves lysere, sterkere og mer intense. Blanke overflater er godt egnet der du ønsker en livlig, fargesterk flate. Blanke malinger fungerer godt for å fremheve detaljer. Generelt er flaten lettere å vaske til blankere den er.

Blank maling gir ett flott resultat, men krever at grunnarbeidet er bra, da sår og skader synes godt.

Hvordan velge rett glans:

Det er ingen fasitsvar på dette spørsmålet. Før var det slik at blanke malinger tålte mye bedre å vaskes enn matte malinger gjorde, så blanke malinger har vært brukt mye på flater som kan utsettes for litt av hvert – for eksempel på kjøkken, gang, bad og barnerom. Men med dagens moderne malinger, har det kommet en god del matte malinger som også har god slitestyrke og som også er vaskbare. Siste innslag er matte våtromsmalinger. Det er imidlertid forsatt slik at økt glans gir litt økt vaskbarhet.

Det blir og generelt brukt mattere malig på slette vegger/tak der malingen rulles på, enn når en maler panel/treverk der malingen dras utover med pensel.

Syns du det er vanskelig å bestemme deg, matt eller blank maling? Prøvemal med forskjellige varianter av matt og blank maling for å se hvilken effekt du liker best. Husk å se på glansen i både natrulig og kunstig lys, da opplevelsen av glansen kan endre seg ettersom hvordan lyset faller i rommet.TIPS: En populær kombinasjon innvendig er å bruke matt maling på vegger og blank maling på listverk, dør og karmer.

SLETTE TAK Se våre Takprodukter

Glans 02/refleksfri
Gir et mattest mulig tak – det skjuler sår og ujevnheter og gir refleksfri glans.Taket ser helt slett ut også med sidelys fra store vinduer. Sot, støv og skitt setter seg lettere i en matt maling og den er ikke veldig vaskbar.

Glans 03-10
Gjør flaten lettere å vaske ren, men sår og ujevnheter i underlaget kommer tydeligere frem.

PANEL TAK OG VEGG Se våre panelmalinger

Glans 05-20
Benyttes ofte på panel i oppholdsrom, skjuler mer av ujevnheter og sår enn blankere maling.

Glans 21-90
Er å anbefale på steder, der det er behov for stadig vask og rengjøring, eller om du bare ønsker en blankere flate. Stilig med helblankt tak.

SLETTE VEGGER Gipsplater/strie/sponplater osv. Se våre produkter for slett vegg

Glans 0-5
Kler veggflater av mur, gips, spon og strie.Det gir en matt eksklusiv vegg som tåler lett renhold.

Glans 7-10
Gir fortsatt en matt vegg, men tåler mer vask og ren akrylmaling i disse glansene tåler ordentlig vask.

Glans 20
Gir en meget vaskbar overflate, godt egnet til f.eks kjøkken o.l

LISTVERK, DØRER OG VINDU innvendig. Samme produkter som til panel tak og vegg

Bruk glans lik vegg og tak hvis du ikke ønsker å framheve detaljer som lister, dører og vinduer. Gjør vegg/tak mer ensartet og skjuler listene.

Glans 40-90
Fremhever detaljer hvis du maler de blankere enn vegg og tak. Halvblank brukes ofte på listverk, dører, vinduer og møbler. Blank maling på taklistene vil gi et markert skille mellom vegg og tak.

GULV Se våre gulvprodukter for TRE og BETONG

Glans 05
Nå kan du få helt matt gulvmaling. Er ikke like vaskbar som en halvblank, men gir ett veldig slett og ensartet gulv.

Glans 20-60
Det vanligste på gulv, gir en slitesterk og godt vaskbar overflate, men også mer skinn i gulvet.

Glans 70-90
Gir gulvet et spennende utseende, viktig med godt grunnarbeid og kan være krevende å holde pent.

BAD Se våre våtromsprodukter

En god våtromsmaling vil være tilsatt mugghindrende midler og ha tettere porer enn annen maling.

Glans 10
Ganske ny våtromsmaling som er matt. Skjuler bedre underlaget og er blitt veldig populær.

Glans 30
Tradisjonelt den mest vanlige glansen på bad. Veldig vaskbar og holdbar.

Glans 60
Litt mye glans for mange, men en suveren holdbarhet og rengjøringsvennlighet. Du unngår ofte brune flekker i taket pga. av dusjdamp med en slik maling.

Glans på utvendige maleprodukter:

Det er ikke så mye fokus på glans på utvendige produkter. Akrylholdige produkter er generelt mattere enn oljebaserte produkter, men over tid vil de se omtrent like ut.

Det er også kommet på markedet noen helt matte malinger, som gir en stilig look, men har kortere velikeholdintervaller enn de malingene som har mer glans.