Hva har Shore med fugemasse og lim å gjøre?

Hva har Shore med fugemasse og lim å gjøre?

Hva skal jeg velge av fugemasse og lim. Fugemasse brukes ofte om alt som passer i en fugepistol.

Fugemasse består egentlig av fugemasse, lim/fug og monteringslim, pluss noen spesialprodukter. Mange synes det er vanskelig å finne ut hva som er forskjellen på de.

Det er ikke helt uvesentlig å skille disse. Det kan være kjedelig om en «limer» noe tungt på veggen med fugemasse og dette faller ned, eller tilsvarend om en båt fuges med lim som ikke tåler vibrasjon og løsner fra delene fugemassen skal tette mellom.

Hvordan vite hva som hva? Shore.

Lim og fugemasser måles i noe som heter Shore. Shore er målenhet for hardhet av gummiblandinger. Målingen er basert på hvor langt en kjegle med avkortet spiss trenger inn i gummien når den presses med en viss kraft. Det såkalte shore A-instrument benyttes for vanlig myk gummi, shore D for hardgummi, derfor står det en bokstav før tallet for å vise hvilke type produkt det er.

Shore-skalaene er inndelt fra 0–100; jo høyere verdi dess større hardhet.

Rene fugemasser ligger på 20-30 i Shore

Fugemasser er elastiske etter herding, men har ikke stor strekkstyrke. De mest fleksible kan strekkes 100% uten å ryke og komprimeres 50%.

Fasadefug Sika Hyflex-250 pølser 20 stk 600ml

Fugemasse Sikaflex AT Connection hvit 300 ml Hva skal jeg velge av fugemasse og lim
Sikaflex AT Connection

Lim/Fug ligger ofte på 30-40 i Shore

Lim/fug er litt elastiske etter herding og har så mye lim i seg at de kan lime ting som ikke blir veldig belastet.

Sikaflex-521 FC Værbestandig klar 300 ml
Sikaflex-521 FC Værbestandig

Monteringslim ligger på 55-65 i shore

Monteringslim er sterkt og holder delene sammen. Ofte gir de feste ganske med en gang, men blir så harde etter herding at den kan slippe feste på ene siden av fugen dersom det er mye bevegelse/vibrasjon. Monteringslim tillater heller ikke at delene du har satt sammen ekspanderer, noe fugemasse tillater.

Tec7 Hvit 310 ml
Tec7

Styrke og hardhet følger stort sett hverandre proposjonalt, så lav shore, gir liten styrke mens høy shore gir høy styrke.

Enkelte kjente produkter kaller seg både lim og fug, mens de har en shore på 60. Vi ser da ut fra Shoren at den er veldig sterk og hard når den er herdet, men tilnærmet ikke noe elastisk. Så ikke helt korrekt reklame.

Så finn gjerne ut hvilken shore produktet du tenker å bruke har, så vet du omtrent hvilke styrke og elastisitet produktet har.