Trapp – Male trapp steg for steg

Å male trappen er en rimelig og effektiv måte å fornye en sentral del av hjemmet ditt på. Trapper er mer utsatt for slitasje enn andre deler av huset, og da er det viktig å bruke produkter som er beregnet for dette og gjøre et godt grunnarbeid. Vi forklarer deg hvordan du skal gå frem for å ha glede av en fornyet trapp lengst mulig med TreStjerner.

Trapp Trestjerner

Grunnarbeid

Før du begynner med å male en trapp, bør du klargjøre underlaget for at malingen skal sitte best mulig.
Hopper du over dette, vil malingen fort flasse av, og du er tilbake der du startet.

Steg 1. Fjerne knirk

Skal du pusse opp eller fornye en trapp som knirker, kan det være tidspunktet å prøve å bli kvitt knirken. Først må du finne ut hvor knirken kommer fra.

Det knirke der trinnene går inn i siden (vangen): Da kan du prøve å sette inn en eller flere lange skrue fra utsiden om du kommer til. Siden du skal male, så kan du bare sparkel igjen skurehodet. Skru skurehodet litt godt inn slik at sparkelen får feste seg godt i treverket.

Kommer du ikke til fra utsiden av vangen så kan du prøve Fjerne knirk i tregulv og trapp pakka vi har med Liberon Bison flytende voks.

Det knirker i platen som står opp i bakkant mellom trinnene: Her også kan du sette inn noen mindre skruer slik at det ikke blir noen bevegelse mellom bakplaten og trinnet.

Det knirker i skjøter på trinnet som har løsnet: Trinn er normalt satt sammen av flere tredeler som er limt sammen. På eldre trapper kan limet bli så dårlig at det løsner. Du vil da få en liten sprekk mellom hver tredel som kan lage knirkelyd. Det er ikke enkelt å få dette bra. Det beste hadde vært å tape på undersiden og fyllt sprekken med lim, men det er ofte vanskelig å få til. Så det mest realistiske er å prøve å fylle sprekken med Liberon Bison flytende voks, slik at du hindrer flatene å gnisse mot hverandre.

Steg 2. Rengjøring av trapp

Start alltid med en god vask slik at malingen får et godt feste. For å få et best mulig resultat, anbefales det produkter som er beregnet for vask før maling.
Vi anbefaler Trestjerner Gulvrens, som er et spesialutviklet rensemiddel som fjerner bonevoks, såperester, fett og andre urenheter på en effektiv måte. Vil du gjøre jobben enda lettere for deg, bruker du gode, lofire kluter.

Steg 3. Slipe trappen

Slip over alle flater som skal males med slipepapir. Bruk 120 – 150 korning dersom trappen er ubehandlet eller oljet, og der gammel behandling må fjernes kan du bruke 80-120 korning. Dersom trappen er malt eller lakket fra før og tidligere behandling ikke er sprø eller oppsprukket holder det å matte over med 240 papir.

Hopper du over dette steget, vil ikke malingen sitte lenge. Jobben blir lettere med en god slipekloss, og enda lettere med et slipebrett til de store flatene i trappen i tillegg. Er trappen din lakkert, må du enten slipe lakken helt bort eller matte med 240 korning og bruke grunning.

Steg 4. Sparkle

Se over og påfør sparkel i riper og hakk.  For å oppnå best mulig resultat bør det sparkles 2 ganger. Ved større skader/hakk må det sparkles flere ganger, helt til overflaten er jevn når sparkelen er tørr. Vi anbefaler Jotun sparkel for treverk, som tørker fort og kan slipes etter bare 4 timer.

NB! Du bør ikke sparkle igjen sprekker mellom forskjellige deler på trappen, da dette kan øke sjansen for knirk. Bruk heller en elastisk fugemasse, som du kan male over. Den gir ikke lyd fra seg om det er bevegelse i underlaget.

Steg 5. Slipe og fjerne støv

Når du er ferdig med å sparkle og slipe, fjerner du slipestøv med en støvsuger og/eller en lett fuktet lofri klut.

Steg 6. Grunning

Har du en trapp som er lakkert eller ubehandlet, bør du bruke Trestjerner Sperregrunning før du begynner å male. Ved lakkert trapp, vil sperregrunningen gi ekstra vedheft, slik at malingen sitter enda bedre. Er trappen ubehandlet, vil sperregrunningen forhindre kvistgjennomslag også.
Har du en trapp som allerede er malt fra før, kan du hoppe over dette steget. To strøk gir best resultat. La grunningen tørke i 12 timer.

Male trapp

Når du har gjort et godt grunnarbeid, blir malejobben mye lettere og resultatet varer lengre. Det er allikevel ikke nok alene. Du må også bruke riktige produkter og du kan spare mye tid og frustrasjon ved å velge riktig verktøy til malingen også. Vi anbefaler TreStjerner Gulvmaling, som har ekstra god vedheft og slitestyrke. Vi kan blande malingen i alle malingsfarger.

Trestjerner_gulvmaling_halvblank_male-gulv_betongmaling_tregulvmaling
TreStjerner Gulvmaling er ekstra slitesterk.
  1. Start med å maskere der du ikke vil ha maling.
  2. Begynn med en skråpensel for å male hjørner og steder det er vanskelig å komme til.
  3.  Mal de store flatene med en malerull. Ved å bruke Jordan Minirull Ultimate for glatte flater, får du rull og etterstryker i ett, slik at du får et plettfritt resultat uten ekstra arbeid.
  4. TreStjerner Gulvmaling er overmalbar etter 8 timer ved normal temperatur og fuktighet. Det anbefales minst 2 strøk for å få et holdbart resultat både når det er snakk om slitestyrke og en farge som dekker godt. Er trappen din ekstra trafikkert, bør du vurdere 3 strøk.
  5. Vær forsiktig når du bruker trappen i 4 uker, da malingen ikke er gjennomherdet slik at den har full styrke før det.
  6. Dersom trappen ikke kan stenges, er et godt tips å kun male annenhvert trinn, slik at trappen kan brukes under oppussingen. Det er allievel viktig at det ikke er trafikk i trappen før malingen har blitt støvtørr, ca 2 timer.
  7. Det være en fordel å bruke maskeringstape for å markere de trinnene som ikke skal males i første runde.
  8. Malingen er ikke brukstørr før etter 24 timer, så la det gå fulle 24 timer fra siste strøk, før du går over til runde to.
  9. Når minst to strøk er påført annenhvert trinn, gjenstår runde to hvor det er ekstra nyttig å markere de trinnene som allerede er malt og tørket. Da vil det nemlig være vanskelig å se forskjell på malingen som er tørr, og malingen som holder på å tørke.
  10. Gjenta steg 3 til 5 og vent 24 timer før du fjerner maskeringen fra trinnene før du kan få full glede av den nye trappen din. og husk herdetiden på 4 uker.

Stegene forklart i video