Slik kan du male takstein og takplater ute

male tak

Taket er en viktig del av huset som må tas godt vare på. Med tiden blir taket så slitt at det må byttes ut. Å bytte taket er et stort innhugg i økonomien for de fleste. Tar man vare på taket underveis, kan man forlenge levetiden til taket og få mer tid til å spare opp til nytt tak. Ser det ut som at taket må byttes, kan du tjene mye på å ta en service som forlenger levetiden til taket med 15 nye år. Det er et par dagers arbeid og noen tusen-lapper i materialer. Det beste av alt – du kan gjøre det selv, og denne artikkelen forklarer deg hvordan. I tillegg får du tips om hvordan du kan ta bedre vare på taket.

Det finnes flere typer tak, men det mest vanlige i Norge er tak med takstein eller takplater. Hovedfokuset i denne artikkelen vil derfor være å forklare hvordan du kan male takstein og takplater ute. Maling av takstein blir presentert først, og deretter maling av takplater.

Slik behandler du takstein ute

Dette kapittelet presenterer 3 steg:

 1. Forbehandling på takstein ute
 2. Maling til takstein ute
 3. Slik maler du takstein ute

Forbehandling på takstein ute

Før du kan male, er det viktig med godt forarbeid.  Gå først over og sjekk etter skader. Skader må fikses før du kan male. Deretter må taket vaskes grundig. Vaskingen blir enklere med en høytrykkspyler.  Se hvordan du kan vaske med høytrykkspyler i videoen under:

I videoen fra Ava brukes turbodyse sammen med flexilanse og teleskoplanse. Du kan også kjøpe en forlengbar slange til høytrykkspyleren slik at du kan stå på taket og vaske uten å ta med deg høytrykkspyleren opp på taket.

Trinn 1: Bruk turbodysen til å fjerne mose, alger og skitt.
Tips: Legg filler i nedløpet i takrenna slik at den ikke fyller seg opp med mose når du vasker.

Alternativ: Bruk Grønskekverker. Overlatene må være tørre ved påføring. Grønskekverken påføres ved hjelp av lavtrykksprøyte eller sprayflaske. Ikke skyll av etterpå. Grønsken er borte etter 1-3 virkedager. Ved fjerning av lav og mose kreves to behandlinger med ca 14 dagers mellomrom. Når mosen er blitt brun, spyles eller vaskes overflaten skånsomt med en ny behandling.

Tips: Mose og alger blir farlig glatte når det er vått. Lag en trygg gangbane ved å vaske foran deg.


Trinn 2: 
Vask med Husvask eller Jotun Kraftvask og soppfjerner

Trinn 3: Påfør Sopp og Algedreper med trykksprøyte. La den tørke inn før du begynner å male, da vil du være sikret at det ikke vil starte å gro under malingen. Kan sløyfes dersom alternativ i trinn 1 benyttes, eller Jotun kraftvask og soppfjerner i trinn 2 benyttes.

Maling til takstein ute

For å male takstein, anbefaler vi Gjøco Taksteinolje eller Nowocoat Profesjonell Takmaling. 

Gjøco Taksteinolje for Takstein og Eternitt 10 liter

Taksteinolje

Gjøco Taksteinolje for Takstein og Eternitt 10 liter er en værbestandig olje til enkel fornying av utendørs tak. Taksteinolje har høy vannavvisende effekt og god værbestandighet. Inneholder filmkonserverende middel mot vekst av svertesopp, grønske og alger. Benyttes på de fleste typer takstein som betongstein, teglstein, sementstein og eternitt. Egner seg ikke til visse typer super/flat-eternitt som er veldig glatt. Da anbefales Nowocoat takmaling istedenfor. Du kan lese mer om taksteinolje her.

 

Nowocoat Profesjonell Takmaling 20 liter

Takmaling Nowocoat

Nowocoat Profesjonell Takmaling 20 liter er en lysekte, diffusjonsåpen, værstabil, vannavvisende, elastisk og robust takmaling som hefter veldig godt til mineralske underlag som betongtakstein og fibersement. NowoCoat er en moderne hybridmaling med 3 bindemidler i, slik at du får det beste fra flere teknologier. Malingen er elastisk, UV-stabil, hurtigtørkende, holdbar og sitter godt fast. Du kan lese mer om malingen her.

 

Gjøco Takdekk Sort - maling for takstein og plater 10 liter

 

Takmaling Gjøco

Gjøco Takdekk Sort 10 liter er en matt sort akrylmaling til utendørs behandling av tak av bølgeblikk, galvaniserte plater, aluminium, stål, takstein, eternitt o.l. Egner seg ikke til bruk på shingeltak, og til visse typer eternitt (superetneritt, flat). Du kan lese mer om malingen her.

Slik maler du takstein ute

1. Rull på maling 2-3 steiner i bredden. Start øverst og jobb deg nedover. Mal alltid 2 strøk. Ved bruk av Nowocoat takmaling, påføres det første strøket fortynnet med 10-20% vann. Ved bruk av Gjøco Taksteinolje kan taksteinoljen fortynnes med 15-20% whitesprit på første strøk.

2. Bruk pensel for å sikre at nedre kant og hjørner dekkes godt med maling. Tips: Våt maling er glatt – unngå å tråkke i det.

3. Avslutt med å ta nederste kant av taket fra stige.  Tips: Når du først er der, kan du male takrenna også. Da er Bengalack perfekt.

4. Alternativ: Bruk malesprøyte

Det anbefales å vedlikeholde nymalte tak med sopp og algedreper omtrent annenhvert år for å holde en pen og ren overflate.

Se hvordan trinnene utføres i videoen under:

Tips til vedlikehold av tak med takstein

 • Sjekk taket årlig. Det er naturlig å gjøre det i forbindelse med den årlige husvasken.
 • Børst bort løv, bar mose, kvister og annet som kan ha havnet på taket. Dette er viktig fordi disse tingene hindrer vannavrenning og fører til at snø og is hoper seg mer opp og blir liggende lengre på taket.
 • Sprukne taksteiner eller taksteiner som har falt ned, må erstattes med nye.
 • I forbindelse med at du fjerner rester av skadete taksteiner bør du kontrollere lektene. Erstatt lekter som er råtne, sprukne eller på annen måte er utilstrekkelige.
 • Er undertaket av papp eller trefiberplater tørt og eldet eller skadet, må det repareres. Da må oftest også lekter og sløyfer fjernes før det er mulig å komme til for å reparere.
 • Bøss som har samlet seg mot lektene, fuglereder og annet under taksteinene hindrer vannavrenningen. Å renske hele taket for slikt bøss er bare mulig hvis taksteinene fjernes – et arbeid som nok bare utføres når man allikevel skal skifte ut taksteinene. Det er allikevel viktig å være klar over dette.

Slik behandler du takplater ute

Er ikke takplatene belagt, men bare forsinket, må de males. Plater med belegg kommer før eller senere til å trenge en liknende behandling som forsinkete plater. Blant annet kan belegget flasse av og blottlegge det underliggende sinklaget. Så lenge dette er intakt, er det som regel ingen fare, men straks det oppdages rustangrep er det best å begynne å male.

Gjøco Taklakk for rustent bølgeblekktak

Forbehandling på takplater ute

Underlaget må være fast, rent og tørt. Fjern rust, løs maling, olje, smuss o.l. Alle synlige rustflater stålbørstes grundig til bart metall. Gammel maling som sitter godt behøver ikke fjernes.

 1. Alle flater rengjøres godt med Kraftvask og skylles godt med rent vann.
 2. Rustent underlag sandblåses til SA 2 ½ eller stålbørstes til SA 2
 3. Flater som ikke har maling på seg, grunnes med Gjøco Metallgrunning (Snart tilgjengelig for kjøp i nettbutikk, kan bestilles via mail). Aluminiumsplater må også grunnes med Gjøco Metallgrunn for å få feste. Gjøco Metallgrunngrunning er beregnet for bruk på metall som det ikke har kommet rust på enda, eller metall hvor rusten har blitt fjernet med sandblåsing eller stålbørsting.

Overflatebehandling til takplater ute

For overflatebehandling av takplater, anbefales Gjøco Taklakk. Gjøco Taklakk er en blank, sort takmaling tilsatt penetrerende rusthindrende oljer.

Gjøco Taklakk Sort Maling for rustent bølgeblikktak 10 liter

Slik maler du takplater ute med Gjøco Taklakk

 1. Påfør malingen på rengjort underlag med rulle, pensel eller malesprøyte. Jobb feltvis, ovenfra og nedover.
 2. Unngå å male i direkte sollys eller når det er fare for dugg.
 3. Mal 2 strøk. Vent minst 8 timer før strøk 2 påføres.

Tips til vedlikehold av tak med takplater ute

 • Sjekk taket årlig. Det er naturlig å gjøre det i forbindelse med den årlige husvasken.
 • Børst bort løv, bar mose, kvister og annet som kan ha havnet på taket. Bøsset binder fukten, som blant annet kan forårsake rustskader. Kontroller lommer eller vinkler på taket noen ganger i året så det ikke samler seg bar og løv der. Bøss kan hindre vannavrenning så vannet tar en annen vei med eventuelt skader til følge. Se også etter om det har oppstått skader. Greiner kan ha falt ned og laget bulker i platene, snøskuffing kan ha forårsaket riper osv.
 • Lekkasjer kan være vanskelige å lokalisere. For tak med slette plater er det best å få hjelp av en blikkenslager. På profilerte plater er det kanskje mulig å finne lekkasjer på egenhånd. Kontroller først og fremst festepunktene. Kanskje er hullene utvidet på grunn av varmebevegelser i platene. Kanskje har tetningsremsene i skjøtene tørket og må byttes. Ved utskifting av skadete plater bør også undertaket kontrolleres og repareres ved behov.

Slik kan du reparere mindre skader og lekkasjer på taket selv

For mindre skader eller lekkasjer, kan Tec7 Roof være en rimelig og enkel løsning. Er du i tvil, spør du fagfolk som vil gi en kyndig vurdering.

TEC7 Roof Gummiasfalt for reparasjon av tak 10 kg

Roof Gummiasfalt kan reparere og tette takrenner, piper, skorsteiner, beslag, nedløpsrør, taksluk, skjøter, renner, flate og hellende tak. Tec7 Roof takreparasjonsmasse kommer i følgende størrelser: Patron 310 ml1 kg5 kg og 10 kg.

Legges på med en sparkel eller en malekost som du klipper av halve lengeden på busten, slik at den blir stivere, og lettere kan fordele Roof utover.

Lykke til!