Bli kvitt knirk i gulv, trapp og parkett

Bli kvitt knirk i gulv, trapp og parkett

Bli kvitt knirk i gulv, trapp og parkett

Knirk i gulv, trapp og parkett er utrolig irriterende. Knirking i gulv kan ha flere årsaker og du kan ofte enkelt fjerne knirk i gulv og trapp med voks fra Liberon.

Liberon Black Bison flytende antikkvoks kan brukes for å fjerne knirk i skjøter på parkett eller laminatgulv, eller i trapp som knirker.

Voksen, som er en flytende Karnaubavoks, trekker ned i skjøtene og legger igjen ett lag med voks som gjør at det ikke knirker når det blir bevegelse. Noen ganger kan det være nødvendig med flere behandlinger for å klare å få voksen akkurat der det knirker. Og noen ganger lar det seg ikke gjøre å bli kvitt knirken på denne måten.

Det er som regel også best å behandle knirk i vinterhalvåret, når inneluften er på det tørreste. Da vil glippene mellom bordene være noe større en i sommerhalvåret, siden tre krymper når vi varmer opp husene og får tørrere inneluft.

Hvordan bruke Liberon Black Bison Flytende antikkvoks til å fjerne knirking i gulv, trapp og parkett:

Bland ca like mengder med Liberon Black Bison Antikkvoks flytende og Liberon møbelrenser og voksfjerner. Den flytende voksen vil trenge lettere ned i mellom sprekker dersom den tynnes. Blandingen med antikkvoks kan legges på med en limsprøyte med nål, som gjør at du får en veldig presis påføring. Søl kan tørkes av med en klut.

Skulle voksen tørke for deg på steder du ikke vil ha den, kan du bare fjerne den med Liberon møbelrenser og voksfjerner på en klut.

Lykke til.

Fjerne knirk i tregulv og trapp - Alt du trenger

Hvorfor kommer det knirk og knirking i gulv og trapp:

Det er mange mulige årsaker til knirk i gulv og trapp. Det kan være alt i fra at bjelkelaget i huset var for fuktig når huset ble bygget, eller at parkett var for tørr når den ble lagt. I første tilfelle vil bjelkene tørke inn og det blir gliper som gir knirk. I andre tilfellet vil parketten svelle ut og gi knirking når den berører vegg, dørstokk e.l Knirking kan også skyldes ujenvt underlag og dårlig oppretting. Dette kan medføre at treverket «sklir» langs spikeren hver gang du går på gulvet, slik at du får knirking.

Knirk kan også skyldes at tunge installasjoner som f.eks kjøkken, låser fast gulv som ikke er spikret fast i underlaget. Dette gjør at parkettene ikke får bevege seg fritt og tilpasse seg de microklimatiske forandringene gjennom året.

I de aller fleste tilfeller kan det være verdt å prøve med Liberon voks der det knirker først. Det er ingen skade skjedd om du ikke skulle få det til å virke, men mye spart om du kan fjerne knirking så lett. Her er en liten liste over mulige årsaker og løsninger:

Ugunstig fuktighet i boligen.

Fuktheten i boligen varierer i løpet av året. I sommerhalvåret fyrer vi lite og lufter mye. Dette fører til at fuktheten i boligen er høyere enn på vinterhalvåret. På vinterhalvåret fyrer vi mer og lufter mindre, derfor blir det mindre fuktighet i boligen. Kald vinterluft har også mindre fuktighet i seg enn varm sommerluft.

Knirker det om sommeren kan du bruke en luftavfukter for å få bort fuktheten i luften, som gjør at trematerialene utvider seg og gir knirk. Knirker det om vinterene kan du bruke en luftfukter slik at du får mer fuktighet i rommet. Dette kan være nok til at knirking blir borte.

Feillegging av parkett og laminatgulv.

Har du parkett eller laminatgulv som knirker, bør du sjekke om den rett og slett kan være lagt for tett inntil veggen. Dette kan skyldes feillegging eller at parkett eller laminatgulv har vært for tørt når det er lagt. Dette har gjort at gulvet har vokst litt når det har fått den fuktigheten du har i din bolig. For å sjekke dette kan du ta vekk listen ved veggen for å sjekke, og evt. kutte parketten eller laminaten så du får én centimeter å gå på fra veggen hele veien rundt gulvet. Da får gulvet mulighet til å bevege seg. Før listene monteres igjen, bør du særlig i eldre hus kontrollere at du ikke får økt golvtrekk, sprekken bør i så fall fuges.

Gammelt tregulv som knirker.

På gamle tregulv kan spikeren ha jobbet seg opp i årenes løp, slik at gulvbordet ikke ligger helt ned til underlaget.  Dette er ofte ikke mye og ikke lett å se, men nok nok til at planken gnisser mot hverandre og spikeren hver gang du går over gulvet.

Dette kan du rette på ved å skru gulvbordet ned til underlaget. Du må skru i bjelkelaget under, og noen ganger kan det være utfordrende å finne ut hvor bjelkelaget går. Det finnes apparater for å finne stendere og bjelker, eller du kan dunke på gulvet og høre hvor lyden skiller seg litt ut. Du kan også prøve med en sparkel eller kniv i sprekken mellom gulvbordene og se om du klarer å kjenne spikerhodet. For at skruen ikke skal synes bør du forsenke skruen og sette på en treplugg over eller fylle hullet med formtre.

Knirk i trapp

Trapper knirker som regel der trinnene går inn i trappesiden (vangen). Er det en gammel trapp, er trinn og vange ofte spikret sammen. Da kan det være nok å sette inn noen skruer fra utsiden av vangen, inn i trinnet om det er mulig. Skruen vil da trekke til seg trinnet på en bedre måte enn spikeren og knirk kan bli borte. Evt. så er det Liberon voks som er løsningen. Voksen/smøremiddelet trenger inn i sprekker, og gir en smørende effekt. Gå til Alanor som har link til artikler om knirk i trapp.

Nyere tregulv med knirk.

Kommer knirkingen fra undergulvet, kan forklaringen på knirking kan være at undergulvet er spikret, noe som var vanlig tidligere. Er dette tilfellet, bør parketten av, og undergulvet må skrus fast i bjelkelaget med skruer ca hver 20 cm. Skal du engang bygge nytt er trikset å både skru og lime gulvspon e.l til bjelkelaget, da vil du mest sannsynlig helt unngå knirk i framtiden.

Er det bare knirk i skjøten av parkett eller laminatgulv er det Liberon voks som er første steg. Virker ikke dette etter et par førsøk er det skruer og plugger som er løsningen.