x 

Jernvitrol - Jernvitriol 1 kg

JernvitriolJernvitriol
Produsent Alanor
Jernvitriol ( jernsulfid) er et overflatebehandlingsmiddel som beskyttter mot sopp og gir nytt trevirke et grålig eldet utseende.
Behandlingen er en kjemisk beising som fremskynder treets naturlige aldringsprosess slik at treet får et lag av døde fibre på utsiden. Fuktigheten blir ikke stående i veggen og skape råte, men går inn og ut med regn og sol. Jernvitriol behandlet kledning gir en lun og ikke blendende yttervegg på huset eller hytta.
Jernvitriol behandling hindrer ikke fuktopptak i treverket, og dette kan gi råteskader i slagregnutsatte områder og på laftede hus, spesielt i lafteknutene. I slike tilfeller kan det være et alternativ å påføre treolje, linolje, kinesisk treolje eller blanding av tjære, linolje og terpentin for å stoppe fuktinntrengningen.
Jernvitriol kan og brukes som mosefjerner.
Kr. 109,00
På lager. Sendes innen 48 timer
  • Dekkevne: ca 50 m2/kg

Jernvitriol ( jernsulfid) er et overflatebehandlingsmiddel som beskyttter mot sopp og gir nytt trevirke et grålig eldet utseende. Se ARTIKKEL i VG. Arkitektene Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg var først ute med jernvitriol i Norge. Flere av trevillaene de tegnet på begynnelsen av 1900-tallet, har stått ubehandlet siden.
Behandlingen er en kjemisk beising som fremskynder treets naturlige aldringsprosess slik at treet får et lag av døde fibre på utsiden. Fuktigheten blir ikke stående i veggen og skape råte, men går inn og ut med regn og sol. Jernvitriol behandlet kledning gir en lun og ikke blendende yttervegg på huset eller hytta.

Jernvitriol behandling hindrer ikke fuktopptak i treverket, og dette kan gi råteskader i slagregnutsatte områder og på laftede hus, spesielt i lafteknutene. I slike tilfeller kan det være et alternativ å påføre treolje, linolje, kinesisk treolje eller blanding av tjære, linolje og terpentin for å stoppe fuktinntrengningen.

Jernvitriol kan og brukes som mosefjerner og dekker da ca 170 m2 pr. kg.

Ved etterbehandling av flater som er behandlet med Jernvitreol, må flatene stålbørstes eller høytrykksvaskes med Owatrol sin Net-trol terrasserens.

Jervitrol blanding til 10 ltr. ( dekker 50 m2)

- 0,5- 1 kg Jernvitriol (Gamle oppskrifter sier alltid 1 kg, men treteknisk institutt i Sverige har testet ut at 300 gr. pr. 10 liter er et absolutt minimum. For lite Jernvitriol vil gi skjolder, for mye gjør ikke noe)
- 10 ltr. vann
- 3 teskjeer Kjønrøk pigment
- 1 dråpe Zalo

Rør ut 0,5 - 1 kg Jernvitriol i 10 liter varmt vann i en plastbøtte. Blandingen blir lys grønn. Den er ikke giftig, men det anbefales alltid å benytte egnede hansker i kjemiske blandinger.
Tilsett 3 teskjeer med Kjønrøk pigment eller Herdins ekte beis nr. 77 sølvgrå. Dette er for å få en grålig tone på blandingen, noe som hjelper deg å se hvor du har sprøytet / penslet på væsken. Zalo gjør at blandingen trenger lettere inn i treverket.

Blandingen sprøytes / strykes umiddelbart på overflaten, og tørker i løpet av noen få minutter. Når overflaten er tørr, blir den svakt grågrønn. Grønnfargen forsvinner etter hvert og erstattes av
en sølvgrå til gråbrun farge.

Resultatet er en følge av reaksjonen mellom sollys og Jernvitriol, og virkningen forsterkes med tiden. Det typiske utseende for denne behandlingen vil man normalt se etter noe tid, alt fra dager til måneder. Prosessen er avhengig av varme og sol, så ved påføring på høsten kan det hende en ikke ser resultatet før neste sommer. og det kan gå raskere hvis overflaten jevnlig dusjes forsiktig med vann. Jernvitriol kan få spiker og beslag til å ruste.

NB! Før behandling anbefales det å dekke til vindusglass, bygningsdetaljer, skifer etc. som ikke skal behandles. Dette for å unngå misfarging og problemer ifb.med søl. Evnt. så må du fukte glass og beslag med rent vann før behandling og vaske glass og beslag godt etterpå dersom de har fått Jernvitreol på seg. Skulle du være så uheldig å ha fått skjolder på vinduene dine etter behandling med Jervitreol, så kan du vaske de med Oksalsyre som er blandet med en del oksalsyre og 3 deler vann. Vær imidlertid forsiktig dersom vinduene er selvrensende eller har andre belegg, da må du undersøke med vindusleverandøre om det går bra å bruke oksalsyre før du setter igang.