Test Oppdatering 2019 av maling på rust

Test Oppdatering av maling på rust

Test av maling på rust er foretatt på en 25 år gammel traktortilhenger som står ute hele året.

I snart fire år har vi kjørt test av maling på rust, og hvor godt de holder.

Her er en oppdatering og vår konklusjon så langt!

Test 1: Startet våren 2016, se hele testen HER. Vi prøvde forskjellige grunninger og toppstrøk av maling på rust. Forrige status høst 2018, viste at det var Motip Alkyton 4i1 og Quick Bengalack Rett på rust som hadde stått best.

Nå viser Quick Bengalack litt svakheter(rødmaling på bilde under), mens Motip Alkyton 4i1(lys grå maling) fortsatt er like bra uansett hva som er gjort av grunnarbeid.

Rustomvandler med sort 2K epoxy over står også veldig bra. Den er matt og ikke så fin og se på da vi ikke har lagt på toppstrøk, men ikke antydning til rust. Så en meget sterk og god grunning for videre behandling.

Test 2: Startet høsten 2017, se hele testen HER. Den første testen viste at grunning ikke var veldig avgjørende, bortsett fra for 2K epoxy.

Derfor malte vi i denne testen, bare maling rett på børstet rust. Bortsett fra at vi også testet grunningen Owatrol C.i.p, som var kommet ny siden første testen. Se info om CIP hos Owatrol HER

Owatrol C.i.p

For å ta Owatrol C.I.P først så gjør den en forskjell, alle malingene står fortsatt fint der det er grunnet med CIP(se bilde under). Cip var god å bruke og skal også kunne overmales med 2K produkter.

Rett på rust

Der vi hadde malt rett på rust, er det begynnende svakheter på Quick bengalakk rett på rust(rød) og Beckers metallgrunn og dekk (sort i midten).

Motip Alkyton 4i1 (lys grå) og Hammerite (sort til høyre) står fortsatt veldig bra rett på børstet rust.

Både Alkyton og Hammerite er gode å bruke. Hammerlakken til Hammerite dekker farvemessig noe dårlig der silikonen fordriver malingen, for å lage hammereffekten. Kan heller ikke overmales med andre malinger. Hammerite har en glattere overflate enn Motip.

Spray eller pensel?

Den store overraskelsen i denne testen, var hvor mye dårligere resultat det ble med sprayboks kontra å pensle. Vi testet Motip alkyton som var testvinner i 1. testen. Sprayen skal inneholde eksakt samme produkt som boksen til å pensle på. Rusten kom imidlertid igjennom etter få måneder der vi hadde sprayet(gul maling på bilde under), selv om vi hadde lagt på godt med maling.

Mulig årsak til bedre resultat med penselpåføring(lys grå maling på bilde over) er at man får jobbet malingen bedre inn i rusten, samt at man legger på tykker lag maling.

Testvinner!

Vi kårer derfor så langt Motip Alkyton til testvinner, tett fulgt av Hammerite. Men det viktigste av alt, i forhold til rust, er GJØR NOE, NÅ!

De aller fleste produktene gir bedre resultat enn om du ikke gjør noe.

Så blir det spennende å følge utviklingen videre på disse testene.

Ny test Høsten 2021 med metallmaling på rust i maritime miljø.

Vi setter i gang med en ny test av rustprodukter, der vi også skal ta med noen vannbaserte premiumprodukter som RustOleum og FerroGuard. Disse skal kunne erstatte 2K-systemer med epoxy og polyuretan i C5 miljøer(Nordsjøen), selv om de bare er som en vanlig en-komponent maling.

Kom gjerne med innspill til neste test.

Her er en informasjonsvideo som viser kvalitetene og bruksområdene for testvinner Alkyton.