Male panel – innvendig panel av tre og MDF panel plater

Male panel - innvendig panel av tre og MDF panel plater

Male panel – innvendig panel av tre og MDF panel plater

Male panel – innvendig panel av tre og MDF panel  og panel plater. Du er kanskje en av mange som har gammelt gulnet panel i huset eller på hytta. Mange ønsker å gjøre noe med gulnet panel, bare friske opp fargen på panelet eller få en helt ny farge. Malte panelvegger ser fint og delikat ut, samtidig som rommet ser helt nytt ut. Eller du har kanskje bare noen nyere MDF panel plater du ønsker å gi en finere farge.

Kjøkken med malt panel før og etter

Det er viktig å skille mellom panel i heltre kontra MDF panel – panelplater, som har blitt veldig populære de senere år. De kan se ganske like ut, men må behandles på to vidt forskjellige måter.

Mange ønsker også å beise panel, mer om det kommer i en annen artikkel.

Har du ikke malt så mye før, vil du helt sikkert møte noen utfordringer. Da håper vi du tar kontakt. Vi prøver å gi så god hjelp vi kan med gode artikler og veiledninger, men det er alltid spørsmål som ikke blir besvart der.

Kontakt oss gjerne på mail post@maxmaling.no om det er spørsmål som ikke haster, eller på Facebook der vi prøver å svare litt raskere.

Hvordan se forskjell på om det er panel av treverk eller MDF (trefiberplate) panel plate / MDF panel.

MDF (trefiberplate) panel plate MDF panel

 • Er panel i heltre; lakkert, gulnet eller beiset, vil du se mønsteret i treverket. MDF er brunlig ensfarget, helt slett og uten mønster. Er panelveggen malt kan det være litt vanskeligere å finne ut hva som er hva.
 • Normal har innvedig panel av treverk litt mer profiler og dypere profiler (søkket mellom de flate partiene) enn MDF panel – panel plater. Men dette er ingen fasit, det kommer også panel av treverk som ikke har profiler i det hele tatt. Profilen på MDF er ofte også litt knudrete (hårete), mens profilene på panel av treverk er vanligvis like glatte i profilen som på flatene.
 • På vegg: På MDF panelplater på vegg er det bare skjøt for hver 60 cm bredde, mens panel i treverk har skjøt mellom hvert bord, på ene siden av profilen. Det kan noen ganger være vanskelig å se det, men leter du litt, pleier det å være spor etter at panelen krymper og utvider seg.
 • I tak er det populært med MDF panel som er som panel av tre, det er skjøt mellom hvert bord. Så her kan du ikke finne ut om det er treverk eller MDF ved å se på skjøtene.
 • Innvendig panel av treverk er normalt mykere enn MDF panel plater, så klarer du å trykke ett merke i veggen med en nøkkel e.l er det mest sannsynlig treverk.
 • I verste fall må du skrape av litt maling og se om det er treverk eller en ensfarget plate bak malingen.

Når du har funnet ut hvilken type panel du har, så kan du følge trinnene under for Male panel av treverk eller Male MDF panel og panel plater

Male panel av treverk:

Derfor bør du male innvendig panel om vinteren.

Uansett hvilke type innvendig panel du skal male, er det en fordel å gjøre det om vinteren, spesielt for panel av treverk.

Trepanel er ikke ett dødt materiale, det «vokser» når luften er fuktig og krymper når luften er tørr. Dette gjør at om du maler innvendig panel på sensommer/tidlig høst når det er mest fuktighet i luften, vil det i feb./mars bli synlig smale striper (krympesprekker) mellom hvert bord som ikke er malt. Det er greit å unngå.

Ett annet moment er at det er letter å holde rett temperatur i rommet om vinteren. Har du 18-20 grader der du maler, vil du kunne jobbe lenger med malingen før den tørker, enn en varm sommerdag. Det kan noen ganger være ett triks å sette inn ett tørkestativ med våte klær i rommet der du maler, da vil luftfuktigheten bli høyer og du får bedre tid før malingen tørker.

Steg 1: Forarbeid innvendig panel

Det er fristende å hopper over rengjøringen, men det bør du absolutt ikke gjøre. Maler man over støv og skitt, får malingen dårligere feste og kan flasse av.

Nytt panel:
 • For nytt innvendig panel er det viktig at panelet får tørke lenge, før det males. Males panelet når det ikke er helt tørt, vil man få tørkestriper i skjøtene. Hvis man ikke har tid til å vente til vinteren, kan man grunne panelet før man monterer det på veggen.
 • Ubehandlet panel vaskes med f.eks Panelrens fra Tyrilin. Flatene må deretter tørkes med en klut vridd opp i rent, lunket vann. for å få bort såperester.
Gammelt panel:
 • Fjern gamle skruer, trekk ut spikere og stifter.
 • Fjern støv, skitt og fettflekker. Bruk mikrofiberklut eller Mopp for tak og vegg og vask tidligere behandlet panel med f.eks Jotun spesialvask før maling. Speialvask før maling, kan males over så fort den er tørket.
 • Når veggen er tørket, fest maskeringstape på de stedene du ikke vil ha maling. Er du ikke veldig erfaren, kan det lønne seg å maskere mot glass, gulv, tak, dører o.l. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt.
 • Har du store skader i panelen, eller kvister som mangler, lønner det seg å sparkle disse før du grunner. Bruker du vanlig sparkel vil det ta flere dager før sparkelen er tørket, og sparkelen vil sprekke opp og synke etterhvert som den tørker. Du må derfor ofte sparkel flere ganger. Et tips her er å bruke sparkel som ikke synker når den tørker, f.eks Casco Onefill. Det er en imponerende sparkel, der du fyller hullet en gang, og etter noen timer kan du slipe lett over og male. Den trenger flere dager på å gjennomtørke om hullet er stort, men krymper ikke under tørking. Er også ypperlig til spikerhull. Det holder med å gå over en gang, mot to når du bruker vanlig sparkel for treverk. Skal reparasjonen tåle belastning, bør du bruke Sparkel for treverk, som blir veldig hard og sterk.

Steg 2: Grunning innvendig panel

Det er viktig å begrense kvistgjennomslag på innvendig panel ved å grunne med f.eks Jotun kvist og sperregrunn. Les gjerne mer om dette i vår artikkel; Test av kvist og sperregrunn…

Sperrende grunning bør ta på både umalt panel (selv om den er gammel) og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Innvendig panel som er tidligere lakket, beiset, oljet e.l, bør også grunnes med kvist og sperregrunning. Grunningen er særlig viktig hvis du skal male med en lys farge.

1. Strøk:
 1. Påfør ett strøk med kvist og sperregrunning. Det er letter å bruke pensel om man aldri har gjort dette før. Det går raskere å bruke malerull, pensel i profilene og i hjørner, men da må du umiddelbart dra over med fordriver, for å få det pent. Viktig at du ikke tar mer en et par bord i hele lengden, om gangen, uansett hvilke verktøy du maler med.
 2. Etter at 1. strøk med grunningen er påført, synes alle gliper, skader og sår mye bedre. Det er derfor en bare tar de aller største skadene før en grunner, resten synes mye bedre etterpå.
Sparkling:
 1. Gå over å sparkle alle sår du ser, med sparkel for tre (1-2 ganger) eller Onefill (1 gang). Sparkel må du alltid slipe før du maler over. Gjør du ikke dette vil du se flekkene du har sparklet gjennom malingen. Sliper du sparkelen, vil den reparerte skaden ikke synes.
 2. For sprekker i skjøten mellom panel, lønner det seg å legge på akryl med en fugepistol, og dra fugen ut med fingeren. Vil du legge en fuge som sprekker mindre opp med tiden enn akryl anbefales Sikaflex AT-Connection som ikke synker, sitter bedre fast og er veldig elastisk. Akrylfugemasse er ikke lett å slipe, fordi den forblir elastisk.
 3. Vil du ha ett ekstra fint resultet, og slippe støvlommer i alle profilene som går bak gulv og taklist. Putt litt avispapir ned i sprekkene mellom panelet og listen, før du påfører akryl med en fugepistol, for å fylle opp alle gliper mellom list og panel. Deretter dypper du fingeren i såpevann og drar fugen fin.Tips til maling av panel
 4. Hvordan male panel
 5. På ubehandlet treverk vil grunningen gjøre at trefibrene reiser seg, puss lett over med slipepapir, for å få bort dette. Det lønner seg å bruke slipepapirslipebrett til forlengerskaft eller slipekloss på flatene og slipesvamp i profilene.
 6. Fjern støvet med en fuktet mikrofiberklut.
 7. Det er viktig å lese på spannet til den kvist og sperregrunningen du bruker. Vent så lenge som produsenten sier du skal, mellom strøkene. Det gir en best mulig sperre effekt mot kvistgjennomslag.
2. Strøk:
 1. Påfør 2. strøk med kvist og sperregrunning for å få et jevnere underlag og for å begrense kvistgjennomslag. Da blir det lettere å få et pent og varig resultat.
 2. Skal du male panel i rom der det er liten slitasje og i tak, finnes det også sperregrunninger du kan blande farge i. Beckers sperregrunning f.eks kan blandes i lyse farger, er matt og kan brukes uten å male toppstrøk over.

Steg 3: Male panel med farge – Toppstrøk

 1. For å få god dekk og best holdbarhet på innvendig panel, bør du male to strøk.
 2. Produkter med ulikt batchnummer må blandes før bruk for å sikre lik farge på alt du skal male.
 3. Når grunningen har herdet ferdig, kan du male 1. strøk. Viktig å vente så mange timer som produsenten av grunningen anbefaler.
 4. Bruker du malerull og pensel, fortsett med pensel ved list oppe og ned, samt i profilene. Så rull på, og tilslutt etterstryk – fordriv med en etterstryker (ikke vanlig pensel, den vil gi penselstriper). Etterstryker gir en fin, glatt finish uten striper.
 5. Hvis du ikke vil bruke rull og etterstryker, som gir det beste resultatet, så har Jordan en bra ultimate panelpensel som kan festes på forengerskaft. Spesielt godt egnet til maling av tak, hvor det er tungt å etterstryke.
 6. Ta 1-2 bord av gangen
 7. Mellom strøkene anbefales det at du sliper lett med et fint sandpapir (for eksempel 180 korning). I profilene bør du bruke slipesvamp. Det gjøres for å fjerne støv som evt. har festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.
 8. Mal 2. strøk.
 9. Vask pensel og rull med Penselrens
 10. Fjern maskeringstapen før malingen tørker.
 11. Gratulere du har fått ett nytt rom. Malt heltrepanel er nydelig!

Male MDF panel  og panel plater

Grunning:
 1. Mdf panel og panel plater er ofte satt inn med voks i overflaten. Dette gjøres for at de fabrikksmalte panel platene ikke skal klebre seg sammen under transport til kunden. Du vil derfor ofte ha problemer med å få maling til å feste om du ikke gjør de ekstra godt rene.
 2. Start med å vaske over MDF panel i tak og panel plater på vegg med rødsprit.
 3. Deretter sliper du lett over med slipemaskin, slipepapir på slipebrett til forlengerskaft eller slipekloss på flatene og slipesvamp i profilene.
 4. Fjern støvet med en fuktet mikrofiberklut.
 5. Påfør ett strøk med f.eks Jotun kvist og sperregrunning. Det er letter å bruke pensel om man aldri har gjort dette før. Det går raskere å bruke malerull, pensel i profilene og i hjørner, men da må du umiddelbart dra over med pensel eller fordriver, for å få det pent. Viktig at du ikke tar mer en et par bord i hele lengden, om gangen, uansett hvilke verktøy du maler med.
 6. Skal du male MDF panel i rom der det er liten slitasje og i tak, finnes det også sperregrunninger du kan blande farge i. Beckers sperregrunning f.eks kan blandes i lyse farger, er matt og kan brukes uten å male toppstrøk over.
Male MDF panel med farge – toppstrøk.
 1. For å få god dekk og best holdbarhet bør du male to strøk.
 2. Produkter med ulikt batchnummer må blandes før bruk for å sikre lik farge på alt du skal male.
 3. Når grunningen har herdet ferdig, kan du male 1. strøk. Viktig å vente så mange timer som produsenten av grunningen anbefaler.
 4. Bruker du malerull og pensel, fortsett med pensel ved list oppe og ned, samt i profilene. Så rull på, og tilslutt etterstryk – fordriv med en etterstryker (ikke vanlig pensel, den vil gi penselstriper). Etterstryker gir en fin, glatt finish uten striper.
 5. Hvis du ikke vil bruke rull og etterstryker, som gir det beste resultatet. Så har Jordan en bra ultimate panelpensel som kan festes på forengerskaft. Spesielt godt egnet til maling av tak, hvor det er tungt å etterstryke.
 6. Ta 1-2 bord av gangen
 7. Mellom strøkene anbefales det at du sliper lett med et fint sandpapir (for eksempel 180 korning). I profilene bør du bruke slipesvamp. Det gjøres for å fjerne støv som evt. har festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.
 8. Mal 2. strøk.
 9. Vask pensel og rull med Penselrens
 10. Fjern maskeringstapen før malingen tørker.
 11. Gratulerer! Du har fått ny og fin farge på panel platene dine.

Av: Eirik Thorvaldsen, 15. januar 2021