Hvilken maling skal jeg bruke på huset?

Male hus utvendig Flugger Yunik Jordan Jotun Beckers

Hvilken maling skal jeg bruke på huset???

Hvilken maling skal jeg bruke på huset, beis, dekkbeis eller maling? Det er ikke lett å holde styr på, når det i tillegg er vannbasert, oljebasert og hybridmaling.

Her skal vi prøve å gi en kortfattet og enkel guide slik at du vet hva du skal bruke.

Vi har og laget en PRODUKTVELGER der du enkelt finner ett egnet produkt.

Hvilke maling du velger betyr noe!

Velger du en god husmaling, vil fargen holde seg fin i flere år uten å falme, og du vil unngå svertesopp.

Det er også faktisk billigere over tid, å velge en dyrere kvalitetsmaling, som gjør at du kanskje kan vente dobbelt så lenge med å male igjen. Det er ofte arbeidet, leie av utstyr og verktøyet som koster mest, ikke malingen.

Grønnalger på veggene har ikke noe med en god eller dårlig maling å gjøre, det har med klimaet der huset ligger. Er det mye skygge, skog eller fuktighet på annen måte, vil grønnalgene vokse uansett hvor dyr maling du kjøper. Men det finnes mange gode produkter som enkelt holder veggen fri for grønske uten vasking.

Hvilken maling skal jeg bruke på huset???

Hva skal jeg velge?

Det første du må spørre deg om er hva som er viktig for deg.

Vil du se treverkets struktur:

Da bør du velge Beis (Oljebeis). Beis legger ikke ett så tykt lag at du skjuler strukturer og mønster i treverket. Dette kan være spesielt fint på helt nytt treverk eller på hytter o.l der en ønsker en behandling som er mest mulig naturlig. Beis holder ca 5 år før du må behandle på nytt, spesielt på utsatte vegger. Beis gir mer spill og liv i panelet, og brukes ofte på nybygg og hytter.

Oljebeiser som er løst opp i white spirit trekker noe bedre inn i treverket enn vannbaserte beiser, og f.eks Trebitt til Jotun kan brukes uten grunning og i minusgrader.

Jotun Trebitt oljebeis Hvilken maling skal jeg bruke på huset

Ønsker du bare en ensfarget, dekkende behandling:

Da bør du velge dekkbeis (oljedekkbeis) eller maling. Maling gir normalt ett litt tykkere lag på veggen enn dekkbeis, men det kan være vanskelig å se forskjell på avstand. Både maling og dekkbeis gir en langvarig beskyttelse av treverket, slik at du fort kan slippe å male på 12-15 år. Etter flere strøk med dekkbeis ser huset likt ut som om det er malt.

Hvilken dekkbeis eller maling skal jeg bruke på huset, vannbasert, løsemiddelbasert eller hybrid?

Løsemiddelbasert:

Det minker på løsemiddelbaserte produkter, men fortsatt er det mulig å få oljedekkbeis og oljemaling som tynnes med white spirit.

Fordelen med løsemiddelbasert produkter er at de trekker noe bedre inn i ubehandlet treverk og beskytter godt mot råte. Ulempen er at den tørker seint, lukter mye, blir fortere begrodd med sopp og falmer fortere i glans og farge. Holdbarheten er heller ikke lenger en 7-10 år.

Oljedekkbeis 10 år 10 liter

Hybrid (vannbasert):

De fleste dekkbeiser (oljedekkbeiser) og malinger i dag er hybridmalinger. Det vil si at de består av vannløselig olje og akryl, noen har mest akryl (Optimal og Wood care superdekk) og andre har mest olje (Drygolin Nordic extreme og Wood Care Superdekk pluss).

Fordelen med disse er at tørketiden er veldig kort og rengjøring gjøres enkelt med vann. Er det god tørk kan du male to strøk på en dag. Hybrid har oljens gode beskyttelse mot råte, og akrylens gode beskyttelse mot svartsopp. Produkter med akryl i beholder også glans og farge mye lenger enn rene oljebaserte produkter. Disse malingen kan holde 12-15 år

Jotun-OPTIMAL-OPTIWHITE-HVIT-BASE-9LDrygolin Nordic Extreme Jotun 10 liter

Akrylmaling (vannbasert):

Rene akrylmalinger er ofte testvinnere i tester der sopp og algevekst er i fokus. Akryl gir en veldig stabil farge, en meget sterk malingsfilm og er samtidig meget lett å påføre.

Akryl gjør at malingen drypper lite, har liten motstand når du drar malingen utover, tørker meget fort og rengjøring gjøres enkelt med vann. Det er viktig at det grunnes godt med en oljegrunning før denne brukes på nytt treverk. Disse malingene kan holde 15 år +

Beckers Perfekt akrylat plus Facade

 

Selvrensende:

De fleste vannbaserte malingene i dag blir bedre og bedre til å holde seg rene. Noen profilerer seg med at de er selvrensende og kan ha noe bedre evne til å slippe smuss og skitt når det regner på malingen.

Klimaet har blitt fuktigere de siste årene og det blir stadig tillat mindre mengder soppdrepere i malinger og beiser. Derfor kan det komme mer svertesopp enn tidligere. Svertesoppen vaskes enkelt vekk, men kan kreve at du bruker børste for å løse di opp.

Så uansett hvilken maling man har brukt vil du få lenger levetid dersom du vasker huset regelmessig, en gang i året. Nå er det kommet skumvask for hus som gjør denne årlige vasken til en lek, slik at du også får vekk trafikkfilm, pollen og annet smuss.

Viktig å huske når du skal male hus:

  1.  Vask alltid huset før du starter. Kjedelig jobb, men enda kjedeligere om malingen flasser.
  2. Husk å behandle endeveden. Råte starter ofte der, siden endeveden suger til seg mye mer vann en sidene på materialene.
  3. Bruk nok maling. For vanlig kledning er to fyldige strøk tilstrekkelig, er underlaget glatt er det lurt å påføre tre strøk.
  4. Ikke mal til alle årstider. Du bør helst male huset i de månedene som ikke har «r» i seg; det vil si mai, juni, juli og august. Er det tørt og varmt ute kan du også male i september og oktober. Bare vær klar over nattedugg fra juli av. Ikke mal i solsteiken når det er veldig varmt, da kan malingen boble mens den tørker.
  5. Sjekk om du også bør male vinduer, dører og grunnmuren når du først er i gang. Disse områdene er ofte utsatt for mer slitasje enn husveggen.

HER kan du se flere filmer fra Jotun for å bli trygg på hvordan du maler huset ditt.