Engwall o Claesson

I dag er Engwall o. Claesson en av Europas ledende produsenter av linoljemaling. Kravene til maling har imidlertid endret seg mye på 100 år. Så selv om vi produserer en tradisjonell farge fra naturens egne, er fornybare råvarer, bærekraft og økonomi like viktig for oss som skjønnhet og tradisjon.

Engwall o. Claesson er et malingsfirma med lang historie. Den smålandske malermesteren Ernst Othander Claesson var en meget driftig person som allerede i 1915, ved siden av sitt malerfirma, startet en malerbutikk på Tomtebogatan i Stockholm.

I 1987 ble familiebedriften Pehr Engwall AB i Bandhagen kjøpt og da ble navnet endret fra Ernst O. Claesson AB til Engwall o. Claesson AB. Selskapet sysselsetter nå 14-15 personer på årsbasis og produserer flere ulike typer maling og malingsrelaterte produkter for både utendørs og innendørs bruk i fabrikken i Bandhagen. I dag står linoljemaling for over halvparten av produksjonen – men så sent som i 1975 ble det knapt solgt linoljemaling i det hele tatt. Den totale årsproduksjonen var da ikke mer enn et par tusen liter. Og da var du i grunnen alene om den profesjonelle produksjonen av linoljemaling i Sverige! Men med Riksdagshusets omfattende renovering på begynnelsen av 1980-tallet endret det bildet seg. Etterspørselen etter tradisjonelle materialer til renovering og vedlikehold av først og fremst kulturbygg økte raskt og malerne måtte igjen lære seg å beherske linoljemaling.